Daniels Frukt panostaa ULO-varastoihin

Danielsit vastaavat kaupan toiveisiin saada kotimaista omenaa ja päärynää aiempaa pidempään. ULO-varastojen avulla omenaa voidaan säilyttää jopa huhtikuulle. Hedelmien viljelymenetelmät ovat yhä lähempänä luomutuotantoa. Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomien numerossa 10/2020.

PUUTARHA-SANOMAT / AHVENANMAA, FINSTRÖM

Ben-Erik, Päivi ja Dan-Erik Daniels ovat uuden ULO-varaston edessä.

Danielsin perheellä on kaksi maatilaa Finströmin kunnassa. Västanträskissä oleva päätila on ollut suvun hallussa jo liki 300 vuotta ja vuonna 1987 perhe osti toisen tilan 15 kilometrin etäisyydeltä, Åttbölestä. Molemmilla tiloilla viljellään hedelmiä: omenaa on yhteensä 30 hehtaaria ja päärynää 6,5 hehtaaria.

Dan-Erik Danielsin ja Päivin tiet yhtyivät, kun Rovaniemeltä kotoisin oleva Päivi tuli vuonna 1981 kiinankaalin sadonkorjuuseen Danielsin tilalle. Heillä on kaksi lasta, joista tohtoriksi opiskellut tytär on Walesissa ja poika Ben-Erik on tilalla jatkamassa vanhempiensa yritystoimintaa.

Danielsit ovat panostaneet määrätietoisesti omenan varastointiin. Varasto- ja pakkaamorakennuksen pinta-ala on 2000 neliötä ja lisäksi toinen varasto on Åttbölen viljelmällä.

Tänä syksynä tilalle valmistui 500 neliötä lisää ULO-varastoja. Myös kymmenen vuotta sitten rakennetut ULO-varastot ovat erinomaisessa kunnossa, niitä on 400 neliötä. Yhteensä näissä alhaisen happipitoisuuden varastoistoissa (ULO = ultra low ogygen) voidaan varastoida 900 tonnia omenaa. Lisäksi kylmävarastoja on saman verran.

– Uusissa varastoissa energiatehokkuus on parempi kuin vanhoissa. ULO-varastoissa omena säilyy tuoreena pitkään. Ainoa huono puoli on niiden hinta, naurahtaa Dan-Erik ja jättää investoinnin suuruuden kertomatta.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 10/2020 klikkaamalla tästä. (Kestotilaajille koko 163 lehden arkisto on ilmainen, muilta 5 €/lehti.)
Alla on Daniels Fruktin oma video omenan lajittelusta.