Vuokratyöfirma värvää työntekijöitä myös marjatiloille

Henkilöstöpalveluyritys Värväämö rekrytoi koronan aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi lomautettuja ja irtisanottuja ihmisiä tarkoituksenaan löytää heille kausitöitä esimerkiksi marjatiloilta sekä toimialoilta, joissa on mahdollista työskennellä myös ilman aikaisempaa työkokemusta.

– Tällä hetkellä yli 300 000 suomalaista on YT-neuvottelujen piirissä, monia on lomautettu ja Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan jopa viidennes yrityksistä pelkää ajautuvansa konkurssiin, kertoo Värväämön toimitusjohtaja Joonas Palosaari.

– Meillä on siis yhä enemmän ihmisiä, jotka pikaisesti tarvitsevat työtä. Samaan aikaan monella toimialalla on suuri tarve kausi- ja aputyöntekijöille.

Kausityöntekijöitä tarvitaan kiireesti jo istutustyöhön, Tarvehuippu on juhannuksen jälkeen.

Leppävirtalaisen Rauno Miettisen marjatilalla valmistaudutaan kesän kasvukauteen. Miettisen marjatilalla kasvaa joka vuosi yli 20 hehtaaria mansikkaa sekä vadelmaa, viljaa ja hernettä. Viime vuonna tilalla työskenteli noin 120 pääosin ukrainalaista työntekijää, mutta tulevalle kesälle työvoimatilanne näyttää epävarmalta.

– Eihän tällaiseen osattu ollenkaan varautua. Nyt kun rajat lyötiin kiinni, on pelko, että jäämme ilman kausityöntekijöitä, kertoo Miettinen.

– Toivon kuitenkin, että jossain vaiheessa työvoimaa saadaan ulkomailtakin.

Rajojen avaamiseen ja työvoiman liikkumiseen liittyy vielä paljon epävarmuutta: miten esimerkiksi maiden läpi kulkeminen mahdollistetaan? Miettisen mukaan kevät on maatalouden kannalta kuitenkin tärkeää aikaa, eikä aikaa odotella ratkaisuja ole pitkään.

– Kevät on kriittisten työvaiheiden aikaa. Uudet alat täytyy istuttaa ja kitkemiset tehdä, muuten sato on pilalla. Tarve on niin suuri, että suomalainen työvoima ei ehkä ole kokonaisratkaisu, mutta kovin pitkään emme voi venyttää ja alkutyöt pitää saada tehtyä, muuten edessä on ongelmia.

Ensimmäiset rekrytoinnit tehty, tuhansia tekemättä

Värväämö aloitti tällä viikolla kampanjoinnin rekrytointimedia Duunitorin kanssa. Kampanjan avulla etsitään lomautettuja ja irtisanottuja ihmisiä, joita kiinnostaa työ myös itselle aivan uudella toimialalla, kuten maataloudessa.

– Heti ensimmäisen vuorokauden aikana huomasi, että töihin valmiita ihmisiä on. Sadan työhakemuksen raja meni rikki alle vuorokaudessa, mikä ei ole mikään itsestäänselvyys, Palosaari kertoo.

– Yritysten olisi nyt myös hyvä toimia nopeasti, sillä työntekijät ovat jo liikkeellä ja tällä hetkellä aputyövoimaa on kyllä tarjolla.

Värväämö on löytänyt ensimmäiset työntekijät myös Leppävirralle Miettisen marjatilalle. Työntekijät aloittavat työnsä heti toukokuun alussa, kun säät sen mahdollistavat.

– Meillä on jo olemassa henkilöresurssit, järjestelmät, toimintatavat ja yhteistyökumppanuudet, jotta voimme työllistää suuriakin määriä ihmisiä maan sisäisesti, kertoo Palosaari.

– Pystymme siis nopeasti auttamaan yrityksiä saamaan aputyövoimaa hommiin. Samalla voimme auttaa toimeentulonsa menettäneitä ihmisiä ainakin pahimman yli.

Palosaari peräänkuuluttaakin yrityksiltä nopeita ja ketteriä ratkaisuja ja yhteistyötä kaikkien toimijoiden kesken.

Toimitusjohtaja Joonas Palosaari kertoo Värväämön aloittaneen työvoiman rekrytoinnin maataloustöihin.

– Tuhansien ihmisten rekrytoiminen ei tapahdu hetkessä. Valtio pyrkii auttamaan yrityksiä, mutta päätöksenteossa kestää aina oma aikansa. Meidän kaikkien yhdessä täytyy toimia nyt ennakkoluulottomasti, jotta selviämme yhdessä mahdollisimman pienin vahingoin, Palosaari summaa.

Värväämö on perustettu vuonna 2015 ja viime vuonna Värväämön kautta työskenteli yli 1200 työntekijää. Tällä hetkellä Värväämö toimii Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Porissa ja Kuopiossa. Värväämön missiona on luoda parempaa ja inhimillisempää työelämää mm. panostamalla työntekijöiden hyvinvointiin ja kohteluun. Meillä ihminen kohdataan ihmisenä, kuuntelemme tosissaan työntekijöitä ja asiakkaita ja autamme ihmisiä myös muissa kuin työasioissa. Värväämö on osa teollisuuden alan Enersense International Oyj -konsernia.