HML ry valitsi Lasse Rahkosen kunniajäseneksi

Hedelmän- ja Marjanviljelijöiden Liitto ry piti vuosikokoustaan 9. maaliskuuta Hyvinkäällä. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa kiteeläinen marjanviljelijä Ismo Ruutiainen.

– Olen ollut nyt kuusi vuotta puheenjohtaja ja vielä menee seitsemäs vuosi, mutta varautukaa jo nyt etsimään seuraajaa, sanoi Ruutiainen kiitospuheessaan.

Lssi Rahkonen vastaanotti onnittelu Ismo Ruutiaselta. Taustalla toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

Hallituksesta erovuorossa oli seitsemän jäsentä. Heidät valittiin yhtä lukuunottamatta uudelleen. Ainoa muutos oli, että ruukkilainen mansikanviljelijä Paavo Runtti jäi pois ja hänen tilalleen valittiin Esa Runtti, tilan nuoremman polven yrittäjä.

Hallituksen kokoonpano on seuraava:

Paula Achrén (edustaa omenan tuotantoa), Vesa Tuloisela (mansikka/pensasmarjat), Noora Räsänen (mansikka), Tarja Matomäki (mansikka/pensasmarjat), Toni Rahkonen (omena), Sampo Keskinen (mansikka/pensasmarjat), Esa Runtti (mansikka), Antti Alanne (mansikka), Timo Krappe (omena), Anders Lång (mansikka), Yngve Österlund (omena), Simo Rasimus (mansikka), Mikko Ruottinen (mansikka/pensasmarjat) ja Merita Tasanen (mansikka).

Kokoukselle ilmoitettiin, että Kotimaiset Kasvikset ry on valinnut vuoden laatutuottajaksi ahvenanmaalaisen hedelmäviljelmän, Daniels Fruktin. Tilalla on omenaa noin 35 hehtaaria ja lisäksi päärynää useita hehtaareja. Yrittäjinä ovat Dan-Erik Daniels, Päivi Daniels ja Ben-Erik Daniels.

Kokous valitsi hallituksen esityksen mukaisesti Lassi Rahkosen kunniajäseneksi. Hän jatkoi vuonna 1977 isänsä Kalevin perustamaa omenanviljelyä. Vuodesta 2010 Paraisten Heisalan saaressa olevaa tilaa on isännöinyt hänen poikansa Toni Rahkonen.  Lassi Rahkonen toimi HML ry:n hallituksessa 18 vuotta.

Lasse Rahkonen kertoi omenanviljelyyn tulleen vuosien varrella isoja muutoksia. Yksi oli 90-luvun alussa, kun IP-viljely (integroitu tuotanto) alkoi. Siinä kasvinsuojeluaineita käytetään vain tarkoin kohdennettuna.

–  Vuonna 1960 Aapo Leskinen – silloinen hedelmänviljelyn konsulentti – kehui, että onpa torjunta onnistunut hyvin, kun tarhassa ei näy liikettä. Nyt pitää olla liikettä, hauskuutti Lassi muistelollaan.

Puutarha-Sanomat lehden numerossa 9/2020 oli ”Rahkosen omena on rivakassa kasvussa” -artikkeli Toni Rahkosen omenanviljelystä. Katso video tästä linkistä.