Tero tuottaa myös tomaattia

Kurkkutalona tunnettu Puutarha Timo Juntti Oy aloitti tänä vuonna tomaatin viljelyn puolen hehtaarin alalla, kun paikallistuotteista oli kysyntää.  Kurkun ylituotanto huolettaa Tero Junttia, mihin kesäaikana vienti voisi olla ratkaisu. Katso video Timo Juntti Oy:stä, lue koko artikkeli, joka on julkaistu numerossa 10/2019.

Tero Juntti esittelee Hertta-tuotemerkillä myytävää tomaattia. Myös tomaatin tuotanto on ympärivuotista, mutta pihvitomaatti jää vain kesätuotteeksi.

Tero Juntti on vuosituhannen vaihteesta jatkanut yrittäjänä isänsä Timon 1960-luvulla perustamassa puutarhassa. Kaarinan Piispanristille rakennetut kasvihuoneet jäivät asutuksen jalkoihin ja uutta kasvihuonelaitosta alettiin rakentaa Piikkiöön Merivuoren puutarhalta ostetulle pellolle vuonna 2007.

– Kasvihuoneita on laajennettu nyt neljä kertaa, kun viime keväänä otettiin käyttöön 8000 neliön laajennus. Varsinais-Suomesta on moni puutarha lopettanut ja kysyntää on ollut lähituotannosta, perustelee Tero Juntti investointia.

 

Puutarhassa on ympärivuotista viljelyalaa 2 hehtaaria. Kurkkutalona tunnettu puutarha aloitti tänä vuonna tomaatin tuotannon, jota on neljännes kokonaisalasta.

Tomaatin päälajikkeena on Encore ja lisäksi on ollut mm. sydäntomaatti Strabenaa ja pihvitomaattia.

– Tomaatin maku on meille tärkeintä. Tomaattilajikkeiden satoerot ovat merkittäviä ja Merlicestä saisi 20 prosenttia enemmän satoa, mutta siinä ei ole makua. Jos hinta on sama, ei tarvitse ihmetellä, että Merliceä viljellään.

Tero Juntti korostaa, että kotimaisten vihannesten laadusta kiinni pitäminen on äärettömän tärkeä, sillä on olemassa myös hyvänmakuisia tuontituotteita.

– Maun merkitys ymmärretään muuallakin. Jos kotimaisessa tomaatissa ei ole makua, on tilanne huolestuttava.

Teron mukaan makuun vaikuttavat lajikevalinnan lisäksi poiminnan kypsyysaste ja lannoiteveden väkevyys.

– Poimimme tomaatit kypsinä ja lajittelemme ne poiminnan yhteydessä vain kahteen luokkaan, kun värilajittelua ei tarvita. Kypsät tomaatit eivät kestäisikään koneellista lajittelua.

– Lannoituksessa pidämme johtolukua melko korkeana, millä alkuun myös jarrutetaan varrennettujen taimien kasvua. Kesäkuumalla johtoluku ei voi kuitenkaan olla niin korkea, että veden saanti vaikeutuisi, kertoo Tero.

Kasvihuonevihannesten tuotantoalojen kasvu saa Teron huolestuneeksi, sillä jo mennyt kausi osoitti, että tuotanto on menekkimahdollisuuksien rajapinnassa.

– Markkinatilanne vaikuttaa hurjalta. Kesätuotanto on nyt ”Juntin puutarha 50 vuotta: Osaava uudistaa hallitusti”

Lue numerossa 10/2019 julkaistu koko artikkeli täältä

Lue Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 3/2015 julkaistu artikkeleita ”Valokurkun viljely on tekniikkalaji”
täältä

Kurkkurivien välissä on Novarbon pisaraverho, joka jäähdyttää ilmastoa. Lämpö otetaan talteen vesivaraajaan ja käytetään koko laitoksen lämmittämiseen. Lue ilmastonhallinnasta lisää Puutarha-Sanomien numerosta 3/2015.