Peltomaalta luomuperunaa

Peltomaat erikoistuivat viisi vuotta sitten luomuperunan viljelyyn, kun peltojen kasvukuntoa haluttiin parantaa. Tänä vuonna yrittäjät saavat hyvän luomusadon, kun halla ja kuivuus eivät vaivanneet tilan viljelyä. Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 8/2019. Katso video perunan nostosta.

Saija Peltomaa viljelee luomuperunaa Ulvilassa Tepon kanssa. Saijalta sujuu myös koneiden käsittely.

[PUUTARHA-SANOMAT: ULVILA]

Peltomaan tila sijaitsee 2-tien varrella ja matkaa Poriin on vain 12 kilometriä. Tila on kulkenut sukupolvelta toiselle ja vuonna 2009 isännyyden saivat Teppo ja Saija Peltomaa.

– Pellot olivat silloin huonossa kunnossa yksipuolisen perunanviljelyn vuoksi. Aloitimme vuoroviljelyn ja vuonna 2014 siirryimme luomuun, kertoo Saija.

Luomuun siirtymisen ratkaisi se, että Teppo oli allergisoitunut kasvinsuojeluaineille.

– Meidän maailmankäsityksemme mukaan on tärkeää saada tarjota kuluttajille ilman kasvinsuojeluaineita kasvanutta ruokaa.

Peltomaiden tilalla on peltoa 60 hehtaaria ja maat ovat hyvin perunalle soveltuvia hieta- ja hiekkamaita.

Perunan vaatimat ravinteet saadaan esikasveista, naapuritilan karjanlannasta sekä orgaanisista lehtilannoitteista kuten merileväuutteesta.

– Ei luomuperunaa voi huolehtimatta jättää. Rikkakasvien kasvua ehkäistään harauksilla. Perunan jälkeen juuririkkakasveja hävitetään mekaanisilla muokkauksilla.

Luomutuotannon suuri uhka on perunarutto.

– Emme pysty sitä estämään, mutta voimme pitkittää sen tuloa stimuloimalla perunaa kestämään ruttopainetta ja pitämällä kasvustot hyvässä kunnossa, kertoo Saija.

Peltomaiden päälajikkeet ovat Colomba, Marabel, Challenger ja Sunita. Luomusato näyttää hyvältä, kun Peltomaiden viljelyksille ei ole halla osunut ja sateita on saatu kesälläkin.

Syyskuun alkupäivinä Peltomaat ovat aloitelleet sadonkorjuuta, kun varsistot on poistettu jo viikkoja aiemmin ja perunan kuori on kehittynyt. Nostokoneena on itsekulkeva ja kaksi penkkiä kerralla nostava Dewulf.