Jarvenkyla Oy:n viljelypäivän antia

Jarvenkyla Oy järjesti asiakkailleen jo perinteeksi muodostuneen viljelypäivän toukokuun 23. päivänä. Tapahtuma veti paikalle runsaasti marjanviljelijöitä, joita kiinnosti myös Järvenkylän maatilan marjatuotanto kasvihuoneessa, tunneleissa ja avomaalla. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 6/2019.

PUUTARHA-SANOMAT / SAUVO

Jari Suominen jakoi kokemusperäistä oppiaan marjatuotannosta.

Odotetuimman luennon piti Jari Suominen, joka kertoi avoimesti kaikesta oppimastaan 30-vuotisella marjanviljelijän uralla. Hän sanoi oppien tulleen usein kantapään kautta.

Suomisen mukaan Polka on taantunut eikä siinä ole entisenlaista kasvuenergiaa. Järvenkylän maatilalla on järjestetty koe, johon oli koottu mahdollisimman paljon lajikkeita.

– Uusien lajikkeiden talvehtiminen Suomessa on epävarmaa. Mitä syvemmällä juurenniska on, sitä paremmin talvehtii. Polkalla se on syvällä, mutta Honeoyellä se heiluu korkealla.

– Ongelmana ei ole kukka-aiheiden riittävä muodostuminen syksyllä, vaan niiden säilyminen kevääseen saakka, painotti Jari.

Taimen juuret suoraan, niska näkyviin

Jari Suominen kertoi kokemuksistaan, mikä on mansikan taimen oikea istutustapa. Penkki tulee saada ensin märäksi.

– Istutuskuopan täytyy olla syvä, johon taimen juuret saadaan suoraksi. Kun taimen ympärille on saatu maata, tulee tainta nostaa niin, että juurenniska saadaan samalle tasolle kuin penkin pinta, jotta kukkavanat pääsevät nousemaan.

– Maailmalla homeruiskutukset tehdään jo viikko istutuksesta ja meilläkin se tulisi tehdä viimeistään ensimmäisten kukkien tullessa, jolloin suojellaan tulevia kukkavanoja. Aamukaste on meillä runsasta.

Tunneliviljely on vaativaa

Jari Suominen käsitteli myös mansikan ja vadelman tunnelituotannosta saamiaan kokemuksia.

– Touhusin 30 vuotta sitten itse rakennettujen rättihuoneiden kanssa, ja päätin, että en ikinä viljele tunneleissa. Nyt on pystyssä yksi hehtaari tunneleita ja syksyllä rakennetaan 2,5 hehtaaria lisää.

Lue koko artikkeli www.puutarha-sanomat.fi –> Lehdet –> Puutarha-Sanomat numero 6/2019
Lehden hinta on 5 €, kestotilaajille on ilmaista lukea kaikki (149 kpl vuosilta 2004-2019) näköislehdet (TILAAJATUNNUS ON LEHDEN OSOITEKENTÄSSÄ NIMEN YLÄPUOLELLA).