Netled vie kerrosviljelyn osaamista Britteihin

Suomalainen vertikaaliviljelylaitteistojen ja valaisinratkaisujen asiantuntija Netled Oy, on solminut pitkäaikaisen puitesopimuksen brittiläisen Astwood Infrastructuren kanssa laitteistojen toimittamisesta teollisen mittakaavan vertikaaliviljelylaitoksiin.

Niko Kivioja kertoo, että nyt sekä teknologia että taloudelliset luvut ovat kehittyneet sille tasolle, että teollisen mittaluokan vertikaaliviljelmät peittoavat perinteiset tavat kasvattaa lehtivihanneksiavalotuskokeissa.

Sopimus kattaa alustavasti neljä, pääosin Yhdistyneissä kuningaskunnissa sijaitsevaa laitosta, jotka toimitetaan seuraavan kolmen vuoden aikana.  Sopimuksen myötä Netled ja Astwood pystyvät yhteistyössä palvelemaan myös globaaleja asiakkaita. Sopimuksen kokonaisarvo, sisältäen projektioptiot, on yli 10 miljoonaa euroa. Koko vertikaaliviljelymarkkinan odotetaan kasvavan 10 miljardiin dollariin (USD) vuoteen 2025 mennessä.

– Olemme kehittäneet vertikaaliviljelyteknologiaa useiden vuosien ajan ja markkinat ovat tänä aikana kehittyneet erittäin nopeasti. Nyt sekä teknologia että taloudelliset luvut ovat kehittyneet sille tasolle, että teollisen mittaluokan vertikaaliviljelmät peittoavat perinteiset tavat kasvattaa lehtivihanneksia, kertoo Netled Oy:n toimitusjohtaja Niko Kivioja.

– Vertikaaliviljelyyn keskittyvät greenfield-projektit vaativat usein suuren määrän asiantuntevaa suunnittelutyötä myös kasvatusympäristön infrastruktuurin osalta ja siksi minulla onkin ilo esitellä uusi yhteistyökumppanimme Astwood Infrastructure. Yhdessä pystymme palvelemaan globaaleja markkinoita kattavalla avaimet-käteen -projektitarjoomalla,

Netled suunnittelee, valmistaa ja myy vertikaaliviljelyyn tarkoitettua maailmanluokan teknologiaa, laitteistoa ja niihin liittyviä automaatiojärjestelmiä ja ohjelmistoja. Yrityksen kehittämä Vera®-tuotantolaitos on maailman kehittynein vertikaaliviljelyjärjestelmä.

Astwood Infrastructure on puolestaan teknologiayritys, joka keskittyy kestävään muotoiluun ja suunnitteluun. Yrityksellä on merkittävää tietotaitoa teknologioiden kaupallistamisesta. Astwood on kehittänyt oman brändin, Vertivore, joka perustuu kolmen vuoden tutkimustyöhön vertikaaliviljelyn kaupallistamisesta. Yritys työskentelee asiantuntijayritysten, kuten Netledin, kanssa tavoitteenaan vertikaaliviljelyratkaisujen toimitusten ja operointipalvelujen markkinajohtajuus.

Pilottilaitos, joka on ensimmäinen sopimukseen kuuluvista neljästä laitoksesta, on rakennettu ja se on parhaillaan käytössä Redditchissä, UK:ssa. Netledin ja Astwoodin tavoitteena on keskittyä teollisen mittakaavan kasvatusjärjestelmiin, joiden vuosittaiset tuotantomäärät ovat miljoonia kappaleita salaatteja ja yrttejä.

– Olemme erittäin innostuneita uudesta sopimuksesta Netledin kanssa, sekä mahdollisuudesta rakentaa koko UK:n laajuinen ja potentiaalisesti globaali vertikaaliviljelmäoperaatio. Pilottilaitoksemme on osoittanut erittäin hyviä tuloksia ja uskomme, että pystymme skaalaamaan nämä erinomaiset tulokset myös isompiin laitoksiin, kertoo Astwood Infrastructuren toimitusjohtaja Mike Capewell.

– Ilmastonmuutoksen edetessä ja tuontikustannusten noustessa vertikaaliviljelyjärjestelmät tulevat olemaan tulevaisuudessa kriittinen tekijä tuotannolle. Vertivore-brändin kautta pystymme tuottamaan kestäviä, paikallisia ja puhtaita tuotteita, jotka ovat suojassa ulkoisilta vaikutuksilta, kuten saasteilta ja sääolosuhteilta, Capewell lisää.

Suljetuissa vertikaaliviljelylaitoksissa, kuten nyt käytössä olevassa pilottilaitoksessa, kasvatusolosuhteet luodaan keinotekoisesti. Vertikaaliviljely mahdollistaakin tuotannon alueilla, joissa perinteinen viljely ei ole mahdollista ja makeanveden saatavuus on rajallinen. Samalla pystytään parantamaan kasvien laatua, kasvattamaan satomääriä ja nopeuttamaan kasvintuotantoa.