Lähituottaja on Savossa arvossa

Savossa arvostetaan paikallista perunaa ja siitä ollaan myös valmiita maksamaan. Koivulan tila toimittaa aamupäivällä nostetut perunat samana päivänä kauppoihin. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 6/2019. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 6/2019

PUUTARHA-SANOMAT / KUOPIO

Jari ja Katariina Venäläinen toteavat Annabellen olevan juuri sopivan kokoista ruokaperunaa.

 

Koivulan tila Kuopion Sotkaniemessä on Jari Venäläisen isovanhempien perustama asutustila; vuonna 1949 korpeen alettiin raivata peltoa ja rakentaa taloa ja navettaa. Jari ja Katariina ostivat tilan sukupolvenvaihdoksessa vuonna 1993.

– Alusta alkaen tilalla on harjoitettu torikauppaa, jota Katariina jatkaa edelleen juhannuksesta elokuun lopulle. Kuopion tori on hyvin elävä, siellä on runsaasti torimyyjiä, kertoo Jari.

Koivulan tilan perunatuotanto on laajentunut 15 hehtaariin, joten kumppaneina tarvitaan ruokakauppoja. Pohjois-Savon osuuskauppa on suurin asiakas ja Jari toteaa yhteistyön sujuvan hyvin.

– Toimitamme perunaa ja vihanneksia kauppoihin kuutena päivänä viikossa. Aamupäivällä nostetut perunat ovat puolilta päivin kaupassa, sillä ajoaika kaupunkiin on vain 20 minuuttia.

Uutta perunaa juhannukseksi

Jari kertoo, että kuluttajat haluavat paikallista perunaa ja etenkin varhaisperunasta he ovat valmiita maksamaan korkeampaa hintaa kuin maakunnan ulkopuolelta tulevasta perunasta.

– Jos pitäisi tyytyä massaperunan hintaan, viljely loppuisi täältä Savosta. Saamme lisähinnan palvelusta, kun toimitamme tarpeen mukaan tuoretta perunaa eikä peruna jää seisomaan.

Venäläiset pääsivät toimittamaa varhaisperunaa jo juhannukseksi pieniä määriä. Pienellä nostokoneella saadaan kolhiintumatonta perunaa.

Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomista nro 6/2019.

Parhaita makuja Pohjois-Savosta; Koivulan tila -video.