50 parasta ravintolaa – Grön ykkönen

Ravintola-alan ammattilaiset ovat äänestäneet helsinkiläinen Grönin maan parhaaksi ravintolaksi. Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019 -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset BasBas ja Olo. Listan tulokset julkistettiin 6. maaliskuuta Helsingissä. Listan ja äänestyksen toteutti HoReCa-alojen media Viisi Tähteä yhdessä Food Camp Finlandin kanssa.

Toni Kostian johtaa pientä ravintola Gröniä. Hyvää Pataa -lehden numerossa 2/2016 on artikkeli silloin aloittaneesta ravintolasta.

Toni Kostianin ja Lauri Kähkösen luotsaama Grön vei toistamiseen nimiinsä Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen. Ravintola oli ykkönen myös vuosi sitten. Vain 24 asiakaspaikan Grön on voittanut lukuisia arvostettuja ravintola-alan palkintoja parin viime vuoden aikana. Sillä on myös yksi Michelin-tähti.

Horeca-alan ammattilaisten äänestyksessä neljä seuraavaa kärkisijaa menivät nekin Helsinkiin. Toiseksi sijoittui BasBas Bistro, kolmas oli Olo ja neljäs vastikään Michelin-tähtikantaan palannut Palace. Viides oli listan yllättäjä, vasta vajaan vuoden toiminut ravintola Inari.

Pientuottajien raaka-aine on  jo perusoletus

Horeca- ja juoma-alojen ammattilaisten äänestyksessä paras pääkaupungin ulkopuolella sijaitseva ravintola on turkulainen Kaskis, joka sijoittui toistamiseen kuudenneksi.

Kärkikuusikko erottui selvästi edukseen muista. Grönin arvostusta listan kärjessä korostaa se, että jopa joka kolmas äänestykseen osallistuneista alan ammattilaisista sijoitti sen omalla listallaan viiden parhaan ravintolan joukkoon.

50 parhaan ravintolan listalla on huomattavan paljon uusia ravintoloita ja nousijoita. Samalla moni tuttu ravintola jäi listauksen ulkopuolelle. Pudonneista ja laskijoista on tehtävissä johtopäätös, että lähiruoka sen alkuperäisessä merkityksessä ei enää riitä menestyksen takeena.

– Kotimaisten pientuottajien parhaiden raaka-aineiden käyttö on nyt perusoletus, ja useimmiten niitä käytetään skandinaavisessa yhteydessä tai ravintolalla on jokin suurempi tarina kuten eettisyys, nollahävikki tai kestävä kehitys, pohtii Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Klassisuus teki paluun

Rislakin mielestä toinen selkeä trendi on klassisuuden paluu – jopa ranskalaisen keittotaidon esiin nousu. Klassikkoutta on mm. annoksissa, ruoanlaittotekniikoissa, palvelussa, viinilistoissa sekä valkoisissa pöytäliinoissa. Epävarmuuden ja vastakkainasettelun ilmapiiri luo pohjaa vakaan ja turvallisen peruskallion etsintään.

– Samalla listalla on villejä ja kokeellisia, täysin omaäänisiä ravintoloita, kuten helsinkiläiset Gastro Cafe Kallio ja Inari sekä Mikko Utter Lohjalta. Muutoinkin omaäänisyys ja persoonallisuus – Se juttu! – ovat arvostettavia ominaisuuksia, Rislakki tähdentää.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa, niistä 30 Helsingissä

Ravintoloita listalla on 30 Helsingistä ja 20 muualta maasta, joista Turussa on seitsemän ja Tampereella viisi. Viime vuonna valtakunnallinen jakautuminen oli käytännössä puolet ja puolet. Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on nyt Aanaar Inarista (46:s).

Suomalaisessa ravintolaelämässä ja gastronomiassa tapahtuu todella paljon. Innovatiivista ja laadukasta jälkeä syntyy pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mitä alan ammattilaiset myös arvostavat. Äänestäjien valinnoissa oli jälleen aika paljon hajontaa, mikä kertoo osaltaan, että hyvää ruokaa valmistetaan eri puolilla maata.

Suomen 50 parhaan listalle nousi ravintoloita Kirkkonummelta, Porvoosta, Järvenpäästä, Lohjalta, Kangasalta, Oulusta, ja Joensuusta. Maakuntien ykköspaikat peittosivat monet pääkaupungin klassikot ja kokeelliset ravintolat.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019

1 Grön, Helsinki

2 BasBas, Helsinki

3 Olo, Helsinki

4 Palace, Helsinki

5 Inari, Helsinki

6 Kaskis, Turku

7 Vinkkeli, Helsinki

8 Ora, Helsinki

9 Demo, Helsinki

10 Ask, Helsinki

 

11 Chapter, Helsinki

12 C, Tampere

13 Nolla, Helsinki

14 Mami, Turku

15 Ravinteli Bertha, Tampere

16 Muru, Helsinki

17 Wino, Helsinki

18 Kajo, Tampere

19 Ravinteli Huber, Tampere

20 Emo, Helsinki

 

21 Ultima, Helsinki

22 Savoy, Helsinki

23 SicaPelle Wining & Dining, Porvoo

24 BasBas & Staff Wine Bar, Helsinki

25 Nude, Helsinki

26 Mannos, Helsinki

27 Smör, Turku

28 Yes Yes Yes, Helsinki

29 Kosmos, Helsinki

30 Kuurna, Helsinki

 

31 Gastro Cafe Kallio, Helsinki

32 Mikko Utter, Lohja

33 Ragu, Helsinki

34 Farang, Helsinki

35 Kuori, Turku

36 Local Bistro, Joensuu

37 Hella ja Huone, Tampere

38 Karu Izakaya, Turku

39 Paakari, Kangasala

40 Ludu, Turku

 

41 Pastis, Helsinki

42 Bistro O Mat, Kirkkonummi

43 Carelia, Helsinki

44 Sesonki Gastro Bar, Järvenpää

45 Juuri, Helsinki

46 Aanaar, Inari

47 Ostroferia, Oulu

48 Tintå, Turku

49 Passio Keittiö ja Baari, Helsinki

50 Pastor, Helsinki