Karuselli avautui vinhalla pyörähdyksellä

 

Marraskuun 1. päivänä oli hulinaa Keravalla, kun Kauppakeskus Karuselli avattiin. Sen ruokakauppana on K-supermarket, joka aikoo lohkaista markkinaosuutta erilaistumisella, paikallisuudella ja asioinnin nopeudella. Artikkeli on julkaistu Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 10/2018.

K-supermarket Karusellissa asiakkaita tervehtivät kukat ja tuoreet hevi-tuotteet, taustalla häämöttää kala- ja lihatuotteita tarjoava herkkutori.

 

Sirkuskaupunki Kerava sai uuden kauppakeskuksen, joka nimettiin Karuselliksi. Se sijaitsee aivan keskustassa puretun Aleksintorin korttelin paikalla, jossa liiketoimintaa harjoittanut Keravan Työväenyhdistys ajautui konkurssiin kaksi vuosikymmentä sitten.

Kauppakeskus Karusellin vauhdittajana on K-supermarket Karuselli. Kauppias Niklas Salmista (32 v.) voidaan pitää kaupan konkarina, vaikka tämä on hänen ensimmäisen kauppansa. Ennen kauppiasuraa Niklas ehti olla Keskossa kehittämässä verkkokauppaa.

– Olen kasvanut hyllyjen välissä, sillä vanhemmat ovat aina olleet kauppiaita. On suvussa ollut aikoinaan hevoskauppiaitakin, naurahtaa Niklas verenperintöään.

Niklas Salminen kehuu lähituottaja Männistön perunoita parhaiksi.

Kauppaoppia Briteistä

Niklaksen isä Kari Salminen on nykyisin K-citymarket Myyrmannin kauppias. Niklaksella on ollut johdonmukainen pyrkimys kehittyä kauppiaaksi ja niinpä hän kävi 2015–2016 opiskelemassa Englannissa Brightonin yliopistossa vähittäiskaupan johtamisen maisteriksi.

– Vastaavaa koulutusta ei Suomesta saa, perustelee Niklas ja kertoo, että Englannissa ruokakauppaketjuja on lukuisia ja muutoksen sykli on nopeaa.

– Kauppaketjujen välinen kilpailu oli siellä raadollisinta 5–10 vuotta sitten. Nyt on vähemmän tarjouksia ja tilanne on tasaantunut, kuvailee Niklas ja jatkaa, että Suomessa kauppaketjut itsekin puhuvat vielä vain hinnoista, kun keskustelussa pitäisi olla myös laatu ja valikoima.

– Englannissa on samoja teemoja kuin meilläkin. Suuretkin kauppaketjut nostavat lähituottajat esille, sillä he tuovat lisäarvoa. Keskustelua käydään myös siitä, kuinka viljelijät voisivat saada reilun korvauksen työstään.

Lähituottajat ovat K-supermarket Karusellissa arvossaan.

Lähituottajat arvossaan

Niklas Salminen kertoo tykänneensä aina hevistä, sillä siinä on vaihtelua ja tekijöiltä vaaditaan luovuutta.

– On hienoa toimia lähituottajien kanssa ja tuntea heidät henkilökohtaisesti. He tietävät, että arvostamme heidän tarinaansa ja kerromme niistä asiakkaille.

Kauppias nostaa esimerkkinä Vohloisten puutarhan omistajan Rolf Alanderin, joka korkeasta iästään huolimatta tuo omenamehua kauppaan henkilökohtaisesti. Niklas toteaakin hevituotteiden olevan parasta, mitä kauppa voi tarjota. Hevi tulee olemaan Karusellissa normaalia isommassa roolissa.

– Hevi näkyy myymälämarkkinoinnissa liian vähän. Sipsit ja karkit ovat näkyvästi heräteostoksina. Meillä on kassoilla tarjolla patukoiden ohessa myös terveellistä smoothieta.

K-supermarket Karusellin myyntiala on 1200 neliötä. Kauppakeskus on yhdessä tasossa ja liiketiloja on 5500 neliötä. Liikkeitä on parikymmentä, joista osa on ravintoloita. Kauppakeskuksen alla olevassa parkkihallissa on 190 autopaikkaa.

Maria Grönholm huolehtii salaattibaarista iPod-älylaitteen avulla. Sillä voi helposti antaa datan terveystarkastajalle.

Keravalaisten kohtaamispaikka

Kauppakeskuksen päälle on rakennettu 8-kerroksinen asuintalo ja kortteliin tulee neljä muuta korkeata kerrostaloa. Karusellissä aiotaan pitää runsaasti yleisötapahtumia ja avajaispäivä keräsi 20 000 tutustujaa.

Salaattibaarin älylaite kertoo, milloin tuote on vaihdettava.

Ruokakaupassa jaettiin avajaispäivänä ruusukimppuja ja tarjoukset olivat kovia.

– Kun uusi paikka avataan, pitää pyrkiä muuttamaan ihmisten ostokäyttäytymistä. Nyt arki alkaa ja meidän vahvuutemme on erilaisuus, toteaa Niklas viikko avauksen jälkeen. Lähituntumassa ovat Prisma ja K-citymarket sekä puolen kilometrin päässä Lidl.

– Voitamme asiakkaat paikallisuudella. Aiomme myös osallistua tulevaisuudessa Suomen Paras Hevi -kilpailuun, lupaa kauppias.

Niklaksen mukaan Suomessa ei ole tarjolla valmiiksi pilkottuja hedelmä- ja vihannesannoksia niin paljon kuin englantilaisissa kaupoissa.

– Sanotaan, ettei Suomessa ole niille kysyntää, mutta kysyntää tulee, kun on tarjontaa.

Kauppaan on suunniteltu nopea kierto, josta saa helposti mukaan syötävää ja juotavaa.

Nopeaa asiointia

K-supermarket Karusellin yhtenä liikeideana on nopea asioiminen. Pienellä takeaway-pyörähdyksellä asiakkaat voivat poimia smoothien, salaattibaarin antimet, kolmioleivän tai he voivat saada mehupuristimesta mukaansa tuoreen appelsiinimehun tai tiristää virkistykseksi kahvikupposen.

Keravalainen Maria Grönholm vastaa Karusellin hevistä.

– Olen ollut hevissä jo 21 vuotta pääkaupunkiseudulla, viimeiseltään Espoossa, mutta työmatka kävi ruuhkien vuoksi aikaa vieväksi.

– Kun kuulin Karuselliin avattavasta kaupasta ja kuka tulee kauppiaaksi, hain paikkaa, sillä meillä on kauppiaan kanssa yhteiset visiot hevistä.

Kauppias Niklas Salminen sanoo kiertelevänsä kauppoja myös työporukan kanssa, jolloin tulee yhteisiä ahaa-elämyksiä.

Kukat tuottoisia heräteostoksia

Salaattibaarin hoito kuuluu Karusellissa heviosastolle. Maria toimii älylaitteen ohjeistuksen mukaan, mitkä salaattiainekset tulee vaihtaa uusiin.

– Salaattibaarit ovat kehittynet valtavasti, toteaa Maria ja kuvaa älylaitteella kunkin ladattavan salaattipakkauksen QR-koodin, jonka sisältämä tieto muistuttaa vanhenemisesta. Biojätteeseen menevän salaatin hän punnitsee ja tallentaa tiedon, jotta hävikkiä pystytään seuraamaan.

Marialla on lähituottajiin pitkä tuttavuus ja hän kiittelee heidän joustavuuttaan.

– Avauksessa yrttien menekki yllätti ja Hortiherttua toimitti nopeasti pari lavaa lisää.

Meneillään on kotimaisen omenan sesonki. Tuontituotteista ajankohtaisia ovat mm. granaattiomena ja persimon, joka tunnetaan myös nimillä kaki ja sharon. Kaupan sisääntulossa on runsas kukkaesittely.

– Kukat ovat hyvätuottoisia heräteostoksia ja pidän niitä runsaasti esillä. Paras joulukukkasesonki on edessä ja sitten tulevat viherkasvit, suunnittelee Maria Grönholm.