Puutarhakalenterista on ilmestynyt 77. vuosikerta. Puutarha-Sanomat on julkaissut kalenteria vuodesta 2008 alkaen, kun aiemmin julkaisijana oli Puutarhaliitto.
– Vaikka elämme informaatioteknologian maailmassa, eivät sähköiset kalenterit voita tuttua ja turvallista Puutarhakalenteria, vakuuttaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.
Pöytäkalenteriin voi nopeasti raapustaa ajankohtaisen merkinnän tai sommitella suunnitelmia ajan kanssa. Ne säilyvät yksissä kansissa ja ovat helposti palautettavissa mieliin vuosienkin jälkeen. Kalenterissa on tilaa tehdä merkinnät eri lohkoille tehdyistä viljelytoimenpiteistä.
Kalenterissa on yhteenveto vuoden 2018 säästä. Vuoden 2019 kalenterissa ovat sääsymbolit, joihin on helppo joka päivä ruksata säätila muistiin. Koko vuodelle on myös juokseva päivämäärä, jota voidaan käyttää pakkauspäivän tunnuksena. Tuplakannet voi leikata auki, jolloin niiden sisäpuoletkin voi käyttää tärkeiden suunnitelmien pohjina.
Tietopaketti juureksista
Puutarhakalenterin teemasivuille on laajalti tietoa viljelijöille ja markkinoijille.
Teemaosion aluksi Timo Taulavuori Puutarhaliitosta esittelee värikkäät juurekset Vuoden 2019 Vihanneksina. Hortonomi Juhani Piirainen esittelee juurikasvien lajit ja lajikkeet omassa kirjoituksessaan.
Avomaanvihanneksista on perinteinen viljelytaulukko ja perunasta lajiketaulukko. Myös omenan ja päärynän kypsymistaulukko on edelleen. Polttoaineiden energia-arvot ja muuntokertoimet esitellään taulukkoina.
Satokaudet ovat hevissä arvossaan. Satokausikalenterin kehittäjä Samuli Karjula perustelee kymmenellä syyllä, miksi kannattaa suosia sesonkikasviksia.
Kasvinsuojelun uudet menetelmät
Tomaattivalikoima on nykyisin hyvin monimuotoinen. Juhani Piirainen tekee selkoa tomaattien nimityksistä ja lajikkeista. Piiraisen viljelyteknisessä artikkelissa käsitellään kärpäsiä ja sääskiä kasvintuhoojina.
Kasvinsuojeluaineiden valikoima on vähentynyt ja luomuviljelyn ohella myös tavanomaista viljelyä harjoittavilla tiloilla joudutaan rikkaruohot torjumaan mekaanisesti tai termisesti. Petri Leinonen kertoo artikkelissa konsteja, kuin selvitään ilman herbisidejä.
Marjojen tuotannossa trendinä on torjunta-aineiden vähentäminen. Wilhelmiina Kallio Biotukselta selvittää artikkelissa mansikan ja vadelman biologista kasvinsuojelua sekä tunnelissa että avomaalla.
Valo ja valotus on kasvihuoneviljelyssä keskeisessä osassa. Valosta käytetty termistö on muuttunut. Erikoistutkija Titta Kotilainen kertoo, kuinka valon määrään ja laatuun vaikuttavat katemateriaalit ja keinovalot sekä vuodenaika. Näitä muutoksia ei ihmissilmä pysty havaitsemaan.
Kesäkukkien uutuudet
Puutarhakalenterin teemaosiossa on tuhti paketti kesäkukkien viljelijöille. Jarmo Lemström kertoo Scheteligin tarjoamasta uutuuksien tulvasta. Jussi A. Hämäläinen valottaa Huiskulan Taimitukun valikoimia.
Kristiina Aittokallio-Korkeaniemi kirjoittaa Koroisten Puutarhan yrttiuutuuksista ja -suosikeista, jotka sopivat kesäkukkapuutarhojen lisämyynniksi.
Hyvin tärkeätä informaatiota on myös ilmoituksissa. Puutarhakalenterissa julkaistut yhteystiedot muodostavat puutarha-alan ”sisäpiirin”.
Puutarhakalenteri 2019 on viljelijöiden, hevi-hoitajien ja muiden alalla työskentelevien ammattilaisten työväline. Monet yritykset lahjoittavat sen asiakkailleen ja työntekijöilleen. Kalenterin hinnan voi vähentää verotuksessa tulonhankkimiskuluna ja hinnan sisältämän alv:n verolaskelmassa.
Kalenteria voi tilata Puutarha-Sanomien asiakaspalvelusta 010 387 0880 (ark. 8–16), sähköpostilla tilaajapalvelu@puutarha-sanomat.fi ja netistä www.puutarha-sanomat.fi/kalenteritilaus
Kalenterin hinta on 29 €, kun tilaa 2 tai useampia kalentereita, ne toimitetaan ilman postimaksua.