Perunasato sama kuin viime vuonna

Viljasato vuonna 2018 oli 2,7 miljardia kiloa eli 20 % edellisvuotta pienempi. Pienin viljasato ainakin 20 vuoteen johtuu pääosin alhaisista hehtaarisadoista – kylvöalojen muutokset eivät olleet suuria.

Perunasato 2018 on 606 miljoonaa kiloa.

Perunasato oli yhtä suuri kuin viime vuonna. Elokuun lopun arvioista perunasato parani suotuisan syksyn johdosta selvästi, sillä elokuussa sadon ennustettiin jäävän 18 % pienemmäksi kuin viime vuonna. Ruoka- ja ruokateollisuusperunaa on  varastoissa 194 miljoonaa kiloa eli 2 miljoonaa kiloa vähemmän kuin vuoden 2017 syksyllä. Ruokaperunan varastomäärä oli lokakuun puolivälissa kutistunut 10 miljoonalla kilolla vuoden takaiseen verrattuna.
Luomuperunasta nostettiin jälleen vuosikymmenen suurin sato, 16 miljoonaa kiloa (+76 %), on noin 2,7 % koko perunantuotannost.

LUKEn satotilastot 2018 marraskuussa kerättyjen tietojen mukaan.

  • Ohrasato, 1 329 milj. kg, väheni viime vuodesta 9 % eli 131 milj.kg
  • Kaurasato, 819 milj. kg, väheni 19 %
  • Vehnäsato, 498 milj. kg, väheni 38 %
  • Ruissato, 41 milj.kg, väheni 64 %
  • Rypsi- ja rapsisato, 71 milj. kg, väheni 22 %
  • Perunasato 606 milj.kg – sama kuin viime vuonna
  • Härkäpapusato (24 milj. kg) väheni 28 %

Tiedot tarkentuvat lopullisiksi maaliskuussa 2019, jolloin satomäärien laskemisessa on käytettävissä kaikilta otokseen kuuluvilta maatiloilta saadut tarkistetut satotiedot.

Viljasato oli 2,7 miljardia kiloa, mikä on samaa luokkaa kuin viljasadot 1960-luvun lopulla. Silloin ohran viljely laajeni kasvavan kotieläintuotannon myötä.

– Vaikka viljasta maksetaan tavanomaista parempaa hintaa, tuo pieni viljasato haasteita niille vilja- ja kotieläintiloille, joiden murheena on menetetty tai pieneksi jäänyt sato. Kotieläintilat ruokkivat kotieläimet omalla viljasadolla tai ostavat aiempaa kalliimpaa rehuviljaa, toteaa yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Tänä vuonna koko Itämeren alueella oli heikko viljasato. Kauran jyvät ovat normaalia pienempiä, mikä kielii tavallista heikommasta mylly- ja rehulaadusta. Vehnän laatu taas on hyvä.

Ruissato, 41 miljoonaa kiloa, romahti viime vuoden omavaraisuuteen yltäneestä yli 110 miljoonasta kilosta. Ruissadolle on tyypillistä suuri vuosittainen vaihtelu. Edellisvuosia pienempi sato olikin odotettavissa jo vuosi sitten, kun selvisi, ettei omavaraisuuteen yltävää viljelyalaa päästy kylvämään.

Rapsin ja rypsin sato jäänee noin 70 miljoonaan kiloon. Vähennystä viime vuodesta on yli viidennes. Tätä pienempi sato saatiin viimeksi neljä vuotta sitten, jolloin viljelyalakin oli selvästi eli neljänneksen pienempi kuin tänä vuonna.

Kaura on ylivoimaisesti eniten viljelty luomuvilja Suomessa. Noin 45 miljoonan kilon luomukaurasato on neljänneksen edellisvuotta pienempi. Luomuruissadon väheneminen oli yhtä suurta. Luomuviljan osuus Suomen koko viljasadosta on noin kolme prosenttia.

Luke kerää satotiedot verkkopalvelun ja puhelinhaastattelujen avulla noin 6 200 maatilalta, joista 660 on luomutiloja. Ennakkotilastoon on saatu noin 4 800 tilan tiedot. Tiedot tarkentuvat lopullisiksi maaliskuussa 2019, jolloin satomäärien laskemisessa on käytettävissä kaikilta otokseen kuuluvilta maatiloilta saadut tarkistetut satotiedot. Viljasadon laatutiedot on koostettu yhdistämällä Luken keräämät satotiedot ja Eviran viljasadon laatuseurantatiedot.