Kekkilä-BVB Oy:stä Euroopan johtava kasvualustayhtiö

Vapo Oy:n Grow&Care-divisioona ja hollantilainen BVB Substrates yhdistävät voimansa muodostaen Euroopan johtavan ja monipuolisimman ammattiviljely- ja harrastajapuutarha-alan toimijan, Kekkilä-BVB Oy:n. Sulautumisessa muodostuvassa uudessa yhtiössä yhdistyvät vuosikymmenten kokemus ammattiviljelystä ja sitä tukevista tuotteista.

Kekkilä on sekä harrastajapuutarhureiden että ammattilaisten kasvualusta- ja lannoitetomittaja

Yhtiön tavoitteena on tarjota kestävää kehitystä tukevia ja makeaa vettä säästäviä ratkaisuja, jotka vastaavat globaaleihin puhtaan ja lähellä tuotetun ruoan sekä viihtyisien elinympäristöjen rakentamisen trendeihin. Yhdistyminen toteuttaa Vapon uutta strategiaa. Uuden yhtiön pro forma -liikevaihto on noin 240 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa työskentelee noin 500 henkilöä. Uuden yhtiön osakkeista Vapo Oy omistaa 70 % ja van Buurenin perheen sijoitusyhtiö 30 %.

Suomalainen Vapo on yksi ammattiviljelyalan suurimmista toimijoista Euroopassa ja suurin kasvuturpeen tuottaja. Yhtiö on alansa markkinajohtaja Pohjoismaissa tunnetuilla Kekkilä ja Hasselfors Garden -brändeillään. Ammattiviljelytuotteita markkinoidaan Kekkilä Professional -brändillä, jolla on vientiä yli 80 maahan. Lisäksi Vapo myy kasvualustoissa käytettäviä raaka-aineita globaalisti.

Vuonna 1908 perustettu BVB Substrates B.V on hollantilainen perheyhtiö, jonka van Buurenin perhe omistaa ja jonka toimintaa he johtavat. BVB:n tärkeimmät liiketoiminta-alueet ovat ammattiviljely, kuluttajaliiketoiminta ja viherrakentajille tarjottavat palvelut. Yhtiön toimintaa ohjaavat asiakaskeskeisyys, kestävät ratkaisut sekä tutkimus ja koulutus. Yhtiöllä on vientiä pääasiassa BVB Substrates -brändin alla yli 80 maahan.

Uudessa yhtiössä yhdistyvät kummankin yhtiön vahva osaaminen omilla markkina-alueillaan ja tuotekehityksessä, sekä laajentuva raaka-ainepohja. Yhdessä yhtiöt pystyvät ottamaan seuraavan askeleen kohti kasvua globaaleilla markkinoilla.

Yhdistyminen on konkreettinen askel kohti Vapon uusia strategisia tavoitteita ja kestäviä kasvatusratkaisuja

Vapo Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jan Långin mukaan Vapo ja BVB ovat täydellisiä kumppaneita. ”Jaamme yhteisen näkemyksen alan tulevaisuudesta ja yhdessä olemme kilpailukykyisempiä kasvavilla globaaleilla markkinoilla. Vapon omistajille kauppa lisää yhtiön arvoa”, Lång iloitsee.

Yhdistyminen on konkreettinen esimerkki Vapon uudesta strategiasta. Vapo uudisti aiemmin tänä vuonna strategiaansa ja strategiseksi painopistealueeksi valittiin nopeasti kasvavat kansainväliset ammattiviljelymarkkinat. ”Megatrendit kuten väestön kasvu, kaupungistuminen ja makean veden puute lisäävät tehokkaasti ja puhtaasti tuotetun lähiruoan kysyntää”, Vapo Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tempakka sanoo.

”Hollanti on viljelyn Piilaakso. BVB:n kanssa olemme vihertoimialan ekosysteemin ja uusimpien teknologioiden keskiössä. Yhdessä pystymme tutkimaan uusia innovaatioita kasvuratkaisuihin, joita voidaan käyttää lähellä loppukuluttajia. Yhtiö on uudenlainen toimija alan globaaleilla markkinoilla ja sillä on resurssit ottaa seuraava askel isompaan liigaan”, Tempakka jatkaa. Vapo-konserni on ollut vuosia yksi BVB:n suurimmista raaka-ainetoimittajista ja yhtiöt työskentelevät jo yhdessä tuotekehityksen parissa.

”BVB on perheyhtiö, jonka tavoitteena on ollut aina toimittaa vaativille asiakkailleen tuotteita, jotka täyttävät heidän tarpeensa täydellisesti. Meille oli tärkeää, että kumppanimme jakaa samat arvot, joissa yhteistyö, vastuullisuus ja asiakkaat ovat strategian ytimessä. Näin pystymme monipuolistamaan tarjontaamme asiakkaillemme ja yhdessä viemään osaamistamme myös uusille markkinoille. Ymmärrämme markkinoita, asiakkaitamme ja toisiamme sekä täydennämme lähes täydellisesti toinen toistamme. Tältä pohjalta on hyvä lähteä rakentamaan yhteistä kasvutarinaa”, sanoo BVB:n omistaja Mart van Buuren.

Kekkilä-BVB Oy

  • Päätoimipaikka Vantaalla.
  • Vapo Oy omistaa 70 % ja van Buurenin perheen sijoitusyhtiö 30 % yhtiöstä.
  • Molempien vahvat brändit säilyvät.
  • Uuden yhtiön pro forma liikevaihto on 240 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää 500 henkeä.
  • Yhtiön liikevaihdosta ammattiviljelyliiketoiminta kattaa 48 %, kuluttaja- ja viherrakentaja-asiakkaille suunnattu liiketoiminta 39 % ja loput 13 % koostuu raaka-ainekaupasta, eläinkuivikkeista ja kierrätyksestä.
  • yhtiön liiketoiminnasta Pohjoismaat kattavat 37 %, Hollanti 27 % sekä Keski- ja Itä-Eurooppa 18 %. Yhtiöllä on Euroopan ulkopuolelle merkittävää vientiä Aasiaan, Afrikkaan ja Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan. Yhtiöllä on vientiä yli 80 maahan.

Uuden yhtiön on tarkoitus aloittaa toimintansa mahdollisimman pian vuodenvaihteen jälkeen. Koska yrityksillä ei ole päämarkkinoillaan juurikaan päällekkäisiä toimintoja, yhdistyminen ei edellytä erillistä viranomaisten hyväksyntää. Yhdistymisellä ei ole välittömiä henkilöstövaikutuksia kummassakaan yhtiössä.