Lidl tavoittelee miljoonan euron säästöä energiankulutuksesta

Lidlin tavoitteena on säästää vuosittaisesta energiankäytöstään 10 prosenttia jo vuoteen 2020 mennessä. Se merkitsisi miljoonan euron säästöä. Henkilöstölle järjestettävässä kilpailussa paras energiansäästövinkki palkitaan palkallisella vapaapäivällä.

Järvenpään jakelukeskuksen sisäseiniä koristavat muraalit. Taneli Stenbergin ja Aneta Lukjanovin teos on valmistumassa.

Lidlin energiastrategialla on kunnianhimoiset tavoitteet: kauppaketju on sitoutunut kansalliseen energiatehokkuussopimukseen, jossa se sitoutuu säästämään vuotuisesta kulutuksestaan 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Koska Lidl-tyyliin kuuluu riman asettaminen korkealle, Lidlin tavoitteena on säästää vuosittain 10 prosenttia energiaa jo vuodesta 2020 eteenpäin.

– Vuositasolla energiankulutuksen pienentäminen 10 prosentilla tarkoittaa lähes miljoonan euron säästöä. Matka kohti tavoitetta on hyvässä vauhdissa. Tänä vuonna meidän on mahdollista päästä jo noin 8 prosentin säästöön vuosikulutuksesta, Lidl Suomen energianhallintapäällikkö Simo Siitonen kertoo.

Lidlin pitkäjänteinen työ energiatehokkuuden parantamiseksi on jo saanut merkittävän tunnustuksen: Lidl Suomi sai ensimmäisenä kaupan alan yrityksenä Suomessa energiatehokkuuden ISO 50001 -sertifikaatin tammikuussa 2017. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että koko Lidlin henkilöstö on koulutettu toimimaan energiatehokkaasti, ja kaikkien toimipisteiden energiankäyttöä seurataan ja parannetaan jatkuvasti.

Seurannan lisäksi tavoitteiden saavuttamisessa tarvitaan tietenkin konkreettisia tekoja. Viimeisimpänä Lidl on vaihtanut kaikkien myymälöiden lamput led-valaisimiin. Vaihto laskee myymälän sisävalaisuun käytettävän sähkönkulutuksen lähes puoleen.

Lidlin Järvenpäähän valmistuvassa kolmannessa jakelukeskuksessa energiatehokkuus on älykkään tekniikan ansiosta huippuluokkaa. Kiinteistön energian käyttöä ohjataan tunti tunnilta niin, että siinä huomioidaan sähkönkulutus Suomessa, sää, kiinteistön käyttöaste sekä sähkön ja lämmön hinta.

– Järvenpään varastossa kolmasosa koko rakennuksen pinta-alasta on kylmätilaa, joka pidetään viileänä vain luonnollisilla kylmäaineilla. Viilennyksestä syntyvä lauhdelämpö otetaan talteen ja syötetään järvenpääläisten käyttöön, Siitonen kertoo.

Lidlin Järvenpään jakelukeskus on huippuluokan energiatehokas rakennus, jossa ympäristö on huomioitu kaikessa sen toiminnassa. Tämä näkyy muun muassa tehokkaana kierrätyksenä – kaikki jakelukeskuksessa syntyvä pakkausmateriaali kierrätetään. Jakelukeskuksen katolta löytyy myös 1600 paneelin aurinkovoimala ja tontilta esimerkiksi hyönteishotelleja, jotka vahvistavat alueen hyönteislajien monimuotoisuutta.