Puutarha Tahvoset Oy on läpikäynyt runsaan 60 vuoden aikana monet tuotantosuunnat, mutta aina se on ollut puutarhayritysten kärkeä. Viimeiset vuosikymmenet se on ollut Suomen suurin taimisto, joka kestää myös kansainvälisen vertailun. Puutarhan bravuuri on kotimaiset alppiruusut. Puutarha-Sanomat -lehden numerossa 8/2018 on julkaistu laaja artikkeli taimistosta.
Puuvartiset astiataimet ovat Puutarha-Tahvosten päätoimiala: koristepensaita, marjapensaita, hedelmäpuita, havuja, lehtipuita ja alppiruusuja kasvatetaan vuosittain noin 600 000 kappaletta.
– Meidän missiomme on tuottaa monivuotisia puutarhakasveja kotipihoille, kiteyttää yrittäjä Tomi Tahvonen yrityksen sisimmän.
Astiataimet kasvatetaan taimistokentillä, joita on emotaimipeltojen kanssa 90 hehtaaria. Kasvihuoneita on runsas hehtaari ja niiden lisäksi tunneleita.
– Rakensimme viime vuonna hakelämpölaitoksen. Saamme hakkeen oman puutarhan ympäristöstä ja kierrätyspuutavarasta, toteaa Tomi.
Talven yli säilytettävät astiataimet kaadetaan syksyllä nurin ja harsot laitetaan suojaksi. Arvokkaat omenapuiden taimet rahdataan kasvihuoneisiin, joissa pidetään lämpötila muutaman asteen pakkasella.
Kaikki alkoi omenasta
Kasvihuoneissa tuotetaan vuosittain mm. 1,2 miljoonaa varmennettua mansikantainta ammattiviljelmille. Lisäksi puutarhassa on 5 hehtaarin suuruinen omenatarha.
Omenasta yritys onkin versonut. Yrityksen perusti vuonna 1956 Tomin isoisä Tahvo Tahvonen, joka halusi tuottaa edullisella viljelypaikalla omenaa torimyyntiin Jyväskylään. Tomin isä, Kari Tahvonen, sai vetovastuun 16-vuotiaana nuorukaisena Pohjankurussa olevasta puutarhasta 1960-luvun alkupuolella. Silloin viljelmä oli nimeltään Viikarin puutarha, omenalajikkeen mukaan.
– Omenasta syntyi kassavirtaa hitaasti, joten riviväleissä viljeltiin salaatteja ja pikkuvihanneksia, myös raparperi oli tärkeä tuote, muistelee Kari.
Kari ryhtyi puolisonsa Anjan kanssa vahvasti kehittämään yritystä 1970-luvulla. Omenanviljely jatkui ja tilalla alettiin tuottaa herukantaimia, kun marjateollisuuden sopimusviljely laajeni maassamme rivakasti. Tahvosilla oli myös herukan sopimusviljelyä Marlille ja mansikan itsepoimintaa.
Kun Karin vanhempi veli Juhani Tahvonen perusti 1984 Jyväskylään Viherlandian, ryhdyttiin Pohjankurussa tuottamaan taimia tämän puutarhamatkailukohteen myyntiartikkeleiksi.
Kolmas sukupolvi ruorissa
AMK hortonomi Tomi Tahvonen on ollut Puutarha Tahvoset Oy:n toimitusjohtaja vuodesta 2006. Hänen puolisonsa Sanna Tahvonen vastaa taloushallinnosta ja markkinoinnista.
– Meidän puutarha on tuotannollinen yritys. Myymistämme taimista omaa tuotantoa on 85 prosenttia ja niistä 90 % on omaa lisäystä. Tuijat, kärhöt ja ryhmäruusut täydentävät omaa valikoimaamme, kertoo Tomi.
Tuotannossa on noin 800 kasvilajia ja -lajiketta. Käytössä ovat kaikki lisäysmuodot: siemenistä ja pistokkaista lisääminen sekä vartteet. Labralisäykset teetetään alihankkijalla. Kari sanookin, että taimisto on puutarhatuotannon haaroista hyvin vaativa ala.
– Jokaisella lajille on oma tuotantoreseptinsä, ja lajikkeidenkin välillä on eroa.
Tuotekehitystä kotipuutarhurin ehdoin
Tahvosten asiakkaina ovat taimimyymälät. Yhtenä kevätpäivänä pidetään taimistolla avoimet ovet ja silloin kylän väki pääsee tutustumaan taimistoon ja tekemään ostoksia suoraan.
– Harjoitamme tukkumyyntiä, mutta tuotannossa ajattelemme lopullista käyttäjää, määrittelee Tomi yrityksen strategiaa. Ajattelutapa on poikinut monta kehitysideaa kuten 10 mansikantaimen boxin.
Tukkujen ohella asiakkaina ovat myös rakennusfirmat, kun talojen rakennusprojekteissa viimeinen silaus kohteelle annetaan istuttamalla pihalle taimia. Tahvosten taimet tunnetaan myös Pietarissa.
– Ilona-taimet ovat sinisissä ruukuissa ja ne ovat tavallista kookkaampia. Ne myydään yksityisille puutarhamyymälöille, jotta myymälät voivat tarjota asiakkailleen jotain parempaa ja hinnoitella ne vapaammin, kertoo Tomi.
Taimien myynti painottuu kevääseen, vaikka astiataimia voi istuttaa myös kaiken kesää.
– Paras istutusajankohta kuluttajille olisi syksy, kun kosteutta on riittävästi. Kevätistutuksissa tulee muistaa kastelu. Rakentajat istuttavatkin taimet useimmiten syksyllä. Taimimyymälöissäkin on pieni piikki syksyllä, kun kuluttajat ovat odottaneet alennusmyyntejä.
- Lue koko artikkeli näköislehdestä nro 8/2018
Katso video Puutarha Tahvoset Oy:stä 30.8.2018
Puutarha Tahvoset Oy:n esittelyvideo: