Perunasato viidenneksen viime vuotta pienempi

Luonnonvarakeskuksen elokuun lopulla tehty satoarvio ennustaa viljasadon jäävän pienimmäksi sitten 1987 katovuoden. Perunasatoa odotetaan tulevan 503 miljoonaa kiloa, mikä on 18 % vähemmän kuin viime vuonna.

Perunasadon nosto varastoon alkaa syyskuun alkupuolella.

Perunan kokonaissato oli edellisen kerran nyt ennustettua alempi vuosina 2012 (490 milj. kg), 1987 (491 milj.kg) ja 1981 (478 milj.kg). Nämä vuodet olivat katovuosia, jolloin perunan hinta reagoi voimakkaasti ylöspäin. Perunan kauppareitit ovat nykyisin vakiintuneempia, joten yhtä voimakkaita hinnannousuja ei ole odotettavissa.

Viljasadon kokonaismäärän ennustetaan olevan 2,7 miljardia kiloa, jossa pudotusta viime vuoteen on 21 prosenttia. Suurin pudotus on rukiilla, jota saadaan vain 49 miljoonaa kiloa.

Sokerijuurikkaan satoennuste on 349 miljoonaa kiloa ja pudotusta on 19 %.  Avomaanvihanneksista ei ole arvioita, mutta voi olettaa, että kuivuus on kohdellut juureksia samalla tavoin kuin sokerijuurikasta. Kaali- ja salaattikasveilla on lisäksi ollut tuholaisista johtuvia satomenetyksiä.

Herneestä ja härkäpavusta saadaan viime vuotista suurempi kokonaissato, mikä johtunee kasvaneista viljelyaloista.

Vuoden 2018 satotilanne tarkentuu 22.11.2018, kun valmistuu satotilaston ennakkotieto. Se perustuu maatiloilta saatuihin satotietoihin. Yleisesti tänä vuonna sato onnistui paremmin Itä- ja Pohjois-Suomessa, kun tilanne oli päinvastainen viime vuonna. Myös muissa Pohjoismaissa kuivuus on kutistanut satomääriä.

Perunasadot vuodesta 1980 alkaen, vuosi 2018 on ennuste.