Hellealku kasvukaudelle – tuholaiset tehotarkkailuun

Viikonloppuna 5.–6.5. alkoi maan eteläosissa terminen kevät ja tehoisaa lämpösummaa kertyi Jokioisilla siinä määrin, että tuholaistarkkailun aloittaminen oli ajankohtaista. Äitienpäiväviikko toi sitten helteet 10 vuoden tauon jälkeen näin varhain keväällä.

– Havaintoja on tehty jo mm. kumina- ja kaalikoista sekä marja- ja hedelmäkasvien tuholaisista, kertoo tutkija Marja Aaltonen Lukesta.

Kasvukauden tehoisa lämpösumma ylitti Jokioisilla jo 7. toukokuuta 50 astetta.Sään lämmettyä helteiseksi on ensimmäiset omenakempit havainnoitu Jokioisilla samoin kuin lustokuoriaisten parveilulle tarvittava lämpötila (+18C) on ylitetty reippaasti.

Luken ajankohtaispalvelut kasvukaudelle 2018 löytyvät tästä linkistä. Tietoja löytyy myös IPM-sivuilta,  josta löytyy myös muuta kuin kasvinsuojelutietoa.

Erja Huusela-Veistola tutkii kuminakoin esiintymistä.

 Kuminakoit ensimmäisiä

Erikoistutkija Erja Huusela-Veistolan mukaan kuminakoi talvehtii aikuisena perhosena kuminapelloilla ja peltojen lähistöllä ja hakeutuu munimaan lohkolle kuminan kasvaviin lehtiruusukkeisiin.

– Ensin tarkkaillaan lentäviä aikuisia, myöhemmin etsitään kuoriutuneita toukkia ja vioittuneita nuppuja.

Huusela-Veistolan mukaan ensimmäiset kuminakoit lentelevät joinakin keväinä jo huhtikuussa aurinkoisina ja lämpiminä päivinä. Lentohuippu on kuitenkin vasta toukokuussa.

Isot kuminakoin toukat voivat tuhota kukinnot kokonaan. Kuva EHV.

– Juuri kuoriutuneita toukkia kannattaa etsiä tarkemmin kuminan lehtiruusukkeista, josta ne kaivautuvat liikuteltaessa esille.

– Mitä isompia toukat ovat, sitä helpompi ne on havaita, mutta tällöin ne usein ovat jo ehtineet vioittaa kukintoja, varoittaa Huusela-Veistola.

Kuminakoi on hyvin yleinen vitsaus. Pienet toukat vioittavat nuppuja jo ruusukeasteella, isot toukat voivat tuhota kukinnot kokonaan. Koska kuminakoin lentohuippu ja muninta-aika vaihtelevat sääoloista johtuen hyvin paljon, lohkokohtainen tarkkailu on tarpeen. Tarkkailun kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä sillä kumina kasvaa ja kehittyy nopeasti ja kuminakoin torjuntaikkuna on pieni, sillä torjunta pyretroidilla on tehtävä jo ennen kukintaa.

Liian aikaisin, ennen toukkien ilmaantumista ei torjuntaan kannata kuitenkaan ryhtyä. Mieluummin kannattaa viivästyttää torjunta lähelle kukinnan alkamista, jos toukkia tai vioittuneita nuppuja ei löydy paljon ennen sitä.

Kuminan hyönteistorjunta-ainevalikoima on entisestään niukentunut. Kasvinsuojeluainerekisterin mukaan tänä vuonna kuminakoin torjuntaan on sallittu vain yksi pyretroidi-tehoaine lambda-syhalotriini (Karate Zeon-tekniikka/Maatilan Syhalotriini 2). Lisäksi luomutuotantoonkin soveltuvalla Turex WP 50 Bacillus thuringiensis -valmisteella on ”minor use” -rekisteröinti kuminakoin torjuntaan.