Perinteistä rikkaassa Mustialassa sijaitsevat nykyisin Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin yksiköt, joissa voi opiskella maaseutuelinkeinoja ja hevostaloutta.
Mustiala oli alun perin Suomen ensimmäinen maanviljelysoppilaitos. Se perustettiin vuonna 1840 Tammelan pitäjän Mustialan kylään. Nyt on koulutila siirtymässä luomuviljelyyn. Tavoitteena on, että maaliskuussa 2020 talon 80-päinen lypsykarja tuottaa luomumaitoa.
– Kesällä 2018 ollaan siirtymävaihe 1:ssä ja aloitellaan koetoimintaa muun muassa ohralla. Tilalle on hankittu 9 metriä leveä HE-VA rikkaäes, jolla tehdään 1,5 ha ohran rikkatorjuntakokeen äestykset, kertoo projektipäällikkö Riitta Lehtinen Mustialasta.
– Yhteistyötä tehdään ja tiivistetään entisestään Luonnonvarakeskuksen ja myös muiden alan toimijoiden kanssa.
”Työ tekijäänsä neuvoo ”
Yllä oleva otsikko on tutkijayliopettaja Eeva-Liisa Juvosen Itä-Suomen Yliopiston filosofiselle tiedekunnalle luomupuutarhayrittäjän asiantuntijuuden ja toimijuuden kehittymistä käsittelevän tuoreen väitöskirjan otsikko.
Väitöksen mukaan rikkakasvien hallinta vaatii luomutuotannossa eniten voimavaroja. Noin 1,5 vuotta sitten alettiin miettiä Mustialan yksikön roolia tulevaisuudessa ja luomuhaaste päätettiin ottaa vastaan, täsmentää aika hiljan taloon tullut tutkijayliopettaja.
– Mustialan peltolohkot muodostavat tutkimusinfran, jossa toimitaan. Niiden tilannetta voi jokainen seurata netistä. Kasvuston seurantaa tehdään kuvaamalla pienoishelikopterilla ja 360-kameralla, kertoo Juvonen.
Agrologiopiskelija Hanne Vainikka on hoitanut opiskelujen ohella lukuisia tehtäviä myös työnjohdon ja opetuksenkin piirissä Mustialassa. Koneet ovat tuttuja reippaalle yrittäjäperheessä kasvaneelle Hannelle. Hän on mm. ”sulamaan-moduulissa” opettanut konetöitä oppilaitoksessa.
– Luomu on tätä päivää, kiteyttää Hanne.
Teksti ja kuvat Marja Aaltonen