Pääkirjoitus: Varhaista perunaa

Puutarha-Sanomat -lehden nro 5/2017 pääkirjoituksessa ihmeteltiin viljelijöiden kykyä tuottaa varhaissatoa, vaikka kesän tulo on useita viikkoja myöhässä.

Perunaa valintatasolla.

Tänä vuonna kesän tulo on 2–3 viikkoa myöhässä edellisten vuosien keväisiin verrattuna. Voisi olettaa, että myös varhaisperunan sato valmistuisi saman verran myöhemmin. Näin ei kuitenkaan ole.

Etelä-Suomessa peltotyöt aloiteltiin vasta toukokuun puolivälissä. Turun saaristossa ensimmäiset perunakylvöt tehtiin parhaille kasvupaikoille jo maaliskuun lopulla eli tyypilliseen aikaan. Huhtikuun loppupuolen kylmät säät olivatkin sitten melkoinen vastus, kun yölämpötilat olivat pitkäaikaisesti pakkasella.

Perunan varsistoa on suojattu hallalta kaksinkertaisilla peitteillä, muovilla ja harsolla tai kahdella harsolla. Sadetus on sinänsä varma keino torjua hallavauriot, sillä vesi luovuttaa lämpöä jäätyessään. Ongelmana kuitenkin oli pakkasten pitkäkestoisuus, sillä sadetusta on jatkettava siihen asti, kunnes lämpötila nousee plussalle. Tämä taasen liettää pellot, kun kasteluveden määrä on liian suuri. Silti viljelijät näyttävät onnistuvan ja uutta perunaa saadaan vähäisiä määriä jo koulun päättäjäisjuhliin.

Kuten tässä lehdessä oleva artikkeli Meinikkalan tilalta osoittaa, niin viljelijät ymmärtävät laadun merkityksen. Viljelijän mukaan kaikkein aikaisin lajike, Swift, tulee laittaa boikottiin. Sen huono maku tuottaa kuluttajalle pettymyksen ja pilaa varhaisperunan maineen. Myös lannoitus ja märkyys vaikuttavat makuun.

Ulkonäöllä on väliä, kun kysymys on kesän ensimmäisistä makunautinnoista. Peruna tulee saada kolhimatta pataan, missä on suuri haaste, kun varhaisperunan kuori on heikko. Avainasia on hellävarainen nosto ja sen jälkeinen käsittely. Mukuloita olisi käsiteltävä kananmunien tavoin eikä kennoonkaan asettelu olisi liioiteltua, esitti päätoimittaja Jouko Tikkanen.

Täysin virheetön varhaisperuna saadaan vain kuokkimalla. Silloin perunan hinta ei voi olla halpaa, viljelijä Pasi Vehmanen asettaa minimihinnaksi 5 euroa. Varhaisperunasta voidaan tehdä koko kesän ajaksi gourmet-tuote, jota kuluttaja arvostaisi. Siitä saisi työlleen katetta sekä viljelijä että kauppa.