Puutarhatilastot 2016 – Tulppaani kaikkien aikojen ennätykseen

Viime vuoden puutarhatilaston suurin yllättäjä oli  tulppaani, joita tuotettiin 81 miljoonaa kappaletta.

Partaharjun Puutarha tuottaa 42 miljoonaa tulppaania, kertoo toimitusjohtaja Hanna Suhonen.  Artikkeli "Partaharjun on PUUtarha" on julkaistu Puutarha-Sanomien numerossa 3/2017.
Partaharjun Puutarha tuottaa 42 miljoonaa tulppaania, kertoo toimitusjohtaja Hanna Suhonen. Artikkeli ”Partaharjun on PUUtarha” on julkaistu Puutarha-Sanomien numerossa 3/2017.

– Tulppaanista on viime vuosina tullut kaupan sisäänvetotuote, jota myydään kukkakauppojen ohella huoltoasemilla ja marketeissa. Helppo saatavuus ja runsas ja värikäs lajikekirjo on lisännyt tulppaanin suosiota, arvioi yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke)

Viime kasvukausi oli suotuisa avomaan vihannestuotannolle ja omenalle, mutta hankala mansikalle. Kasvihuoneissa erikoistomaattien tuotanto jatkoi kasvuaan ja tulppaaneita tuotettiin ennätysmäärä. Puutarhatuotantoa oli noin 3 600 yrityksessä 17 700 avomaahehtaarin ja 400 kasvihuonehehtaarin alalla.

Parin huonomman vuoden jälkeen kesä 2016 kasvatti hyvän avomaavihannessadon. Kokonaistuotanto oli 174 miljoonaa kiloa, josta porkkanaa oli 73 miljoonaa kiloa. Avomaavihannestuotanto on keskittynyt Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan, joiden alueilla tuotettiin 60 prosenttia Suomen avomaavihanneksista.

Omenalla ja vadelmalla ennätyssato

Omenasta on jo useamman vuoden ajan odotettu ennätyssatoa, sillä tarhoja on uudistettu ja viljelytekniikkaa kehitetty. Viime kesänä pölytys- ja kasvuolosuhteet olivat otolliset ja satoa saatiinkin uusi ennätys, 6,5 miljoonaa kiloa. Valtaosa tuotannosta tulee ilmastollisesti otolliselta Ahvenanmaalta.

Myös vadelmasta saatiin ennätyssato, 1,3 miljoonaa kiloa. Sen sijaan mansikan satotaso jäi tavanomaista alemmaksi varsinkin Itä-Suomessa, jossa vähäluminen talvi aiheutti talvituhoja. Mansikan sato jäikin 12 miljoonaa kiloon. Marjojen kokonaistuotanto oli 15 miljoonaa kiloa.

Marjojen tunneliviljelyn pinta-ala kasvoi 26 hehtaariin, josta 16 hehtaaria oli vadelmaa ja kymmenen hehtaaria mansikkaa.

Erikoistomaatit monipuolistavat tuotantoa

Tomaattia tuotettiin viime vuonna 41 miljoonaa kiloa, josta erikoistomaattien osuus oli yli neljä miljoonaa kiloa, 11 prosenttia kokonaistuotannosta. Kasvihuonekurkkua tuotettiin markkinoille 39 miljoonaa kiloa ja ruukkuvihanneksia 84 miljoonaa ruukkua.

– Tomaatin ja kurkun tuotanto on vahvasti keskittynyt Pohjanmaan ELY-keskuksen ja erityisesti Närpiön seudulle. Tuotannosta noin 70 prosenttia tulee tuolta seudulta, kertoo Anna-Kaisa Jaakkonen.

Paprikaa tuotti 73 kasvihuoneyritystä, kokonaissato oli 641 tonnia.
Paprikaa tuotti 73 kasvihuoneyritystä, kokonaissato oli 641 tonnia.

Kaiken kaikkiaan vihanneksia viljeltiin kasvihuoneissa 219 hehtaarin alalla, josta osa oli avomaavihannesten varhaisviljelyä.

Koristekasvituotannon suuret olivat kesä- ja sipulikukat

Koristekasvituotantoa kasvihuoneissa oli 121 hehtaarin alla. Kesäkukkien tuotantomäärät kasvoivat lievästi edellisvuotisesta 38 miljoonaan kasviin. Suurin yllättäjä oli kuitenkin tulppaani, joita tuotettiin 81 miljoonaa kappaletta.

– Tulppaanista on viime vuosina tullut kaupan sisäänvetotuote, jota myydään kukkakauppojen ohella huoltoasemilla ja marketeissa. Helppo saatavuus ja runsas ja värikäs lajikekirjo on lisännyt tulppaanin suosiota, arvioi Anna-Kaisa Jaakkonen

Tilaston taustaa

Puutarhatilastojen tiedot kerätään kerran vuodessa puutarhatuotteita myyntiin viljeleviltä yrityksiltä verkkopalvelun ja puhelinhaastattelujen avulla. Loka−joulukuussa 2016 tehdyssä kyselyssä oli mukana kaikkiaan 3 016 yritystä. Edelliseen kyselyyn verrattuna kysely meni vain niille yrityksille, joiden myyntituotannon arvo oli vähintään 10 000 euroa. Pienempien tilojen pinta-alatiedot saatiin tukirekisteristä ja niille estimoitiin sato keskisatojen perusteella.

= = = = =

Puutarhatilastot 2016 avautuu tästä linkistä.