Netled on sopinut noin kahden miljoonan euron rahoituspaketista liiketoimintojen kehittämiseen ja kasvuun. Rahoitukseen osallistuu Euroopan Investointipankki yhteistyössä Tampereen Seudun Osuuspankin kanssa InnovFin -instrumentilla. Lisäksi mukana on mm. TEKES sekä yksityistä pääomaa.
– Rahoitusta päätettiin hakea, jotta yrityksellä on valmiudet vastata erittäin voimakkaasti kasvavaan vertikaaliviljelyteknologian kysyntään. Rahoituksen myötä Netled laajentaa hallitustaan kovan tason hallitusammattilaisilla sekä palkkaa lisää henkilöstöä, kertoo toimitusjohtaja Niko Kivioja.
Netledin ”Verticalal Farm Concept” on esillä GFIA Europe -messuilla Hollannissa 9.5. – 10.5. Niko Kivioja pitää messuilla myös esitelmän aiheenaan ”Vertical Farm Concept: from energy eater to energy creator”.
Ledit puuntaimituotantoon
Kivioja kertoo, että uusi led-valojen käytön sovellus on kehitetty puuntaimituotantoon.
– Havupuiden taimien kasvattaminen vaatii osaamista ja lajituntemusta. LUKE (entinen METLA) tekee ansioitunutta tutkimusta ja havupuiden reaktioita eri valolaatuihin on tutkittu jo jonkin aikaa. Pisimpään kotimaan taimituotannossa on käytetty häirintävalotusta, jolla estetään pohjoisten havupuulajikkeiden taimien silmuuntuminen keväällä ja loppukesällä luonnonvalomäärän muuttumisen vuoksi.
Metsä-Tapio on metsäpuiden taimien tuotantoon erikoistunut yritys. Se on yksi suurimmista Suomen taimituottajista. Vuosittain tuotetaan taimia yli 30 miljoonaa kappaletta kahdella taimitarhalla eteläisessä Suomessa.
– Vanha häirintävalotustekniikka oli tulossa tiensä päähän ja etsimme Led-tekniikalla toteutettua ratkaisua. Netlediltä tarjottiin meille soveltuva täsmäratkaisu, ja uusi ledeillä toteutettu häirintävalotus toimii tarhallamme hyvin tuloksin. Mikä hienointa, pystymme toteuttamaan häirintävalotuksen paljon pienemmällä energiamäärällä kuin aiemmin. Asennus oli helppoa ja tuote soveltuu viljelymenetelmäämme paljon vanhaa tekniikkaa sujuvammin, kertoo Esko Sirparanta Taimi-Tapion Vierumäen taimitarha esimies.
Häirintävalotus on selkeä osa-alue, joka voidaan jo nyt toteuttaa LED-tekniikalla kannattavasti. Uudet tutkimustulokset eri tahoilta tuovat koko ajan uutta tietoa valon eri aallonpituuksien hyödyntämisestä myös puuntaimien tuotannossa.
– Ledeillä on mahdollisuus toteuttaa laadullisia parannuksia, mutta tulevaisuudessa vertikaaliviljely tuo uusia mahdollisuuksia myös varsinaiseen taimikasvatukseen jopa ilman luonnonvaloa. Tuotannon tehostaminen, ajoittaminen ja logistiset ratkaisut voivat muuttaa alaa radikaalisti, ennustaa Kivioja.