Walki on kehittänyt biohajoavan viljelykatepaperin

Walki on kehittänyt uuden, kuitupohjaisen viljelykateratkaisun, joka on täysin biohajoava. Tämä orgaaninen kate, jota käytetään rikkakasvien torjuntaan sekä kasvualustan olosuhteiden ja sadon optimointiin, on markkinoilla ensimmäinen laatuaan.walkin kate sipuli

Johtava teknisten laminaattien ja suojapakkausmateriaalien tuottaja Walki on kehittänyt maailman ensimmäisen orgaanisen kateratkaisun, joka perustuu luonnostaan biohajoaviin kuituihin eikä muoviin. Kate tarkoittaa materiaalia, joka levitetään viljelymaan päälle. Sen tarkoitus on säilyttää kosteutta, parantaa maaperän hedelmällisyyttä ja hyvinvointia sekä rajoittaa rikkakasvien kasvua. Kate myös vähentää tuholaismyrkkyjen, lannoitteiden ja kastelun tarvetta.

Perinteisesti katemateriaalina on käytetty muovia, tyypillisesti polyeteenikalvoa. Vaikka muovikate on tehokas, se ei hajoa luonnossa. Se muuttuu jätteeksi, joka on poistettava pellolta ja hävitettävä tai kierrätettävä, mikä tulee kalliiksi.

Maailmassa käytetään vuodessa arviolta yli miljoona tonnia katemuovia. Paitsi että muovi on kerättävä pellolta pois, siitä jää usein maaperään saastuttavia muovijäämiä, jotka heikentävät maaperän kasvupotentiaalia. Saastunut maa tuottaa tyypillisesti jopa 20 prosenttia pienemmän sadon kuin saastumaton maa.

Helppo levitettävä

– Walkin Agripap on markkinoiden ainoa orgaaninen katemateriaali, joka on tehty paperista eikä muovista. Se on täysin biohajoava eikä lisää muovisaastetta maaperään. Se yksinkertaisesti maatuu. Se myös vähentää tarvetta käyttää rikkakasvien torjunta-aineita, toteaa Walkin edustaja Arno Wolff, Vice President Technical Products, Sales & Marketing.

Walki®Agripap valmistetaan pinnoitetusta voimapaperista. Biohajoava pinnoite hidastaa paperin maatumista. Ilman pinnoitetta paperi hajoaisi maaperässä muutamassa viikossa.

Walkin uusi orgaaninen kate on käynyt läpi laajat käytännön kokeet Suomessa. Kokeet suoritti Piikkiön Luonnonvarakeskus vuonna 2016, ja niissä verrattiin erilaisia biohajoavia katemateriaaleja jäävuorisalaatin ja siemensipulien kasvatuksessa. Kokeissa todettiin, että Walkin Agripap oli helppo levittää pellolle ja että se esti rikkakasvien kasvua erinomaisesti. Tulokset olivat suotuisia myös sadon ja kestävyyden osalta.

– Walkissa on nähty muovin ympäristövaikutukset maaperään ja ymmärretty, että tarvitaan kestävän kehityksen mukaista katetta. Walki®Agripap on täydellinen vaihtoehto viljelijälle, joka välittää ympäristöstä, sanoo Peter Martin, Industrial Packaging ‑toimialan teknisen palvelun ja kehitystyön johtaja.

Hyvin menneiden testien jälkeen Agripap on saanut hyväksynnän Suomessa ja Ruotsissa. Seuraavaksi vuorossa testaus Euroopan tärkeimmillä katemarkkinoilla Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa. Walkin uuden orgaanisen katemateriaalin testauksesta kiinnostuneita viljelijöitä ja laitevalmistajia kehotetaan ottamaan yhteyttä Arno Wolffiin.