Ruokaperunan hinta tolkuttoman halpa

Ruokaperunan tuottajahinta oli marraskuussa neljänneksen alle viime vuoden vastaavan ajan hintaa. Näin siitä huolimatta, että ruokaperunavarastot ovat keskimääräistä 15 prosenttia alemmalla tasolla. Varastoissa oli perunaa kuitenkin 12 prosenttia enemmän kuin vuoden 2015 syksyllä, jolloin varastotilanne oli poikkeuksellisen heikko.

Ruokaperunan tuottajahinta joulukuusta 2012 marraskuuhun 2016.
Ruokaperunan tuottajahinta joulukuusta 2012 marraskuuhun 2016.

Pakkaamoihin toimitetusta perunasta maksettiin LUKEn seurannan mukaan marraskuussa keskimäärin 16,54 senttiä. Hinta maksetaan ensimmäisen luokan osuudesta, joten raakaerän hinta on tätä alhaisempi. Vuotta aikaisemmin hinta oli 21,75 senttiä.

Perunan hintaa käsiteltiin Puutarha-Sanomet -lehden numerossa 10/2016, joka ilmestyi marraskuussa.  Antti Kuusisto Luonnosta Oy:stä sanoi mielipiteenään, että Suomessa pesuperunan ”peltohinnat” ovat liian alhaisella tasolla suhteessa varastotilanteeseen ja Euroopan markkinatilanteeseen.

– Suomessa veroton hinta viljelijälle on 15 sentin kahtapuolen, kun Ruotsissa ja Tanskassa ollaan 20–23 sentin tasolla. Hinnat Hollannissa on 23 senttiä ja Saksassa 18–20 senttiä.

Viime syksyn perunasato oli keskimääräistä selvästi alempi.
Viime syksyn perunasato oli keskimääräistä selvästi alempi.

Kuusisto arvioi, että jos markkinatilanne Suomessa säilyy tällaisena, voi olla vientimahdollisuuksia Eurooppaan, sillä Hollannissa sato on ollut keskinkertainen.

– Puolassa on valtava ylituotanto ja hinta on vain 4–8 senttiä kilolta. Puola hyväksyi EU:hun liittyessään, että se voi viedä vain sellaisia eriä, jotka on ennakkoon testattu ankeroisen ja rengasmädän varalta. Näitä testejä on tehtynä vain ammattimaisilla toimijoilla, kertoi Kuusisto.

Luomuperunaa vientiin

Kuusisto paljasti, että he ovat vieneet luomuperunaa Hollantiin.

– Luomuperunalla olisi hyvät mahdollisuudet viennissä. Siitä saa kansainvälisillä markkinoilla kilpailukykyisen hinnan verrattuna kotimarkkinahintaan.

– Myös Ruotsista on viety luomuperunaa. Meillä luomuperunan kotimarkkinat ovat pienet verrattuna Ruotsiin, jossa ekoperunat ovat näkyvästi kaupoissa esillä. Ruotsissa menee kuorittua luomuperunaa runsaasti päiväkoteihin.

Venäjän tuontikielto pitää, jollei Trumpin ja Putinin välillä muuta sovita.  Kuusisto sanoi, että Venäjän suhteen ei olla optimisteja.

– Vaikka raja joskus avautuisikin, on paikka viennissä ansaittava uudelleen. Totta kai lähialueet kuten Pietari olisivat potentiaalisia vientikohteita.