Lämpöyrittäjä auttaa irti öljystä

Perjantaina 4.11.2016 vietetään ensimmäistä valtakunnallista biolämpöpäivää. Päivän aikana lämpöyrittäjät eri puolilla Suomea järjestävät lämpölaitoksillansa avointen ovien tilaisuuksia.

Suomalainen lämpöyrittäjämalli perustuu siihen, että lämpöyrittäjät hoitavat asiakkaan puolesta osaamista vaativan työn. He hankkivat uusiutuvan polttoaineen ja ylläpitävät laitosta. Usein yrittäjä myös vastaa laitoksen ja lämpöverkon investoinnista ja rakentamisesta. Suomessa on 540 lämpöyrittäjien ylläpitämää lämpölaitosta.

Ikaalisten Luomu Oy:n lämpöenergian toimittajana on Kavo Oy.
Ikaalisten Luomu Oy:n lämpöenergian toimittajana on Kavo Oy.

Fossiilisista polttoaineista on luovuttava ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Sipilän hallituksella on tavoitteena puolittaa fossiilisen tuontiöljyn käyttö 2020-luvun loppuun mennessä. Päästökaupan ulkopuolella toimivat lämpöyrittäjät ovat jo osoittaneet kyntensä tuottamalla vuosittain yli 1 TWh lämpöä bioenergialla, työllisyyttä ja taloutta tukien. Kohteiden kasvuun on vielä paljon varaa. Selvitysten mukaan kiinteistöjen lämmityksessä ja teollisuudessa on useampi tuhat kohdetta ja vähintään 5 TWh korvattavaa öljyn käyttöä.

Bioenergia ry:n mukaan lämmitysratkaisujen antaminen lämpöyrittäjien hoidettavaksi antaa kolmoisvoiton: ilmasto kiittää, paikallistalous hyötyy ja kotimainen työllisyys kasvaa. Kuntien ja yritysten on mahdollisuus kantaa sosiaalinen vastuunsa ja samalla hyötyä myös taloudellisesti.

Lämpöyrittäjämalli on herättänyt paljon kiinnostusta ulkomailla. Suomesta käydään hakemassa oppia toiminnan käynnistämiseen ympäri maailmaa.