Poiminta lehdesta nro 4/2016: Vesiviljely tulee olohuoneisiin

Uusimmassa Puutarha-Sanomat -lehdessä on esitelty Jouni Spetsin hanke tuoda vesiviljely olohuoneisiin. Suomi on maailman kärkimaita ammattimaisessa ravinneliuosviljelyssä. Suomalaiskeksinnön myötä vesiviljelystä voi tulla kotitalouksienkin harrastus. Kasvuportaat Oy hakee joukkorahoitusta käynnistääkseen kansainvälisen liiketoiminnan.

Supragarden ei peitä ikkunanäkymää.
Supragarden ei peitä ikkunanäkymää.

 

[PUUTARHA-SANOMAT: VANTAA]

Jouni Spets johti kymmenkunta vuotta elektroniikan kierrätykseen erikoistuneen Stena Techoworldin Suomen yksikköä, jonka liikevaihto huiteli parhaimmillaan 10 miljoonan euron tuntumassa.

– Kun toiminta lopetettiin Suomesta, niin jäin kotiin ja rupesin pohdiskelemaan sisustusta. Pitkäaikainen haaveeni oli tehdä viherseinä olohuoneeseen. Markkinoilla olevat viherseinät olivat liian kalliita ja yrttien kasvatuskuvut liian pieniä.

– Päättelin, että markkinoilla on tarve yksinkertaiselle ja edulliselle viherseinällä ja kodin ikkunapuutarhalle.

Jouni Spets ryhtyi ideoimaan ja hakemaan tietoa. ”Tee se itse” -vesiviljelyratkaisut vesiputkineen ja putkiteippeineen olivat liian karkeita kodin sisustuselementeiksi. Hän vieraili lukuisissa muovituotteiden valmistusfirmoissa etsimässä ratkaisua.

– Lopulta ratkaisu oli yksinkertainen: toisiinsa helposti liitettävät kasvukanavaelementit, joita yhdistämällä voidaan rakentaa monenmuotoisia ja kokoisia kasviseinärakenteita.

Kasvuportaat voidaan rakentaa kätevistä moduuleista.
Kasvuportaat voidaan rakentaa kätevistä moduuleista.

 

Näppärä moduulirakenne

Kasvukanavaelementit, kavuportaat, ovat muotoiltu PE-muovista, leveydeltään 60 senttiä ja nousukorkeudeltaan 43 senttiä. Kullakin portaalla on kolme reikää kasveille ja verkkomaisissa ruukuissa käytetään kasvualustana esimerkiksi lekasoraa, kivivillaa tai -perliittiä.

– Näitä modulaarisia elementtejä yhdistämällä voidaan rakentaa helposti vaaka- ja pystysuuntaisia, suuria ja pieniä puutarhoja. Moduulien väreiksi tulee useita vaihtoehtoja, kun tuotanto saadaan laajasti käyntiin, mutta aluksi valmistetaan ne valkoisina, kertoo Jouni.

Kasviportaiden alustana on yli 50 litran vetoinen ravinnevedellä täytetty säiliö, jossa pieni vesipumppu työntää vettä pientä putkea pitkin kanavan ylimpään osaan. Sieltä alas valuva ravinnevesi huuhtelee kasvien juuria. Painetta järjestelmässä ei ole, joten moduulit on liitetty toisiinsa laittamalla ne vain sisäkkäin. Säiliön yläpintaa voidaan käyttää taimien kasvatukseen.

Kasviportaan pohja on muotoiltu tasaiseksi. Ruukun alapinta koskettaa pohjaa, jolloin ravinnevesi ei pääse virtaamaan ruukkujen alta. Tasojen alapinnoille voidaan sijoittaa led-valot antamaan kasvuvaloa alemmilla tasoilla oleville kasveilla.

– Vesisäiliö voisi olla myös akvaario, ideoi Jouni Aquaponics-käyttöä, missä kasvit saisivat ravinteensa kalojen jätöksistä.

Kansainvälisille markkinoille

Jouni nimesi moduulit kasviportaiksi ja hän rekisteröi startup-yrityksensä viime vuoden alussa Kasviportaat Oy:ksi. Rinnakkaisnimiltään yritys on Växt Trappor Ab ja Plant Steps Ltd.

– ”Steps” on toisin päin kirjoitettuna minun sukunimeni, naurahtaa Jouni sattumaa ja lisää, että kasvatusjärjestelmän markkinointinimi on SupraGarden. Supra tarkoittaa latinankielessä yläpuolella olevaa ja kasvatusjärjestelmä onkin pystysuuntainen eli vertikaalinen.

Jouni Spets on saanut kasvisysteemilleen patentin kotimaassa ja kansainvälinen patenttihakemus on jätetty.

Jouni uskoo tuotteella olevan globaalit markkinat etenkin, kun vesiviljely on vahvasti nouseva trendi maailmalla ja SupraGarden on siihen edullinen vaihtoehto. Kasvit ovat myös tehokkaita sisäilman puhdistajia ja kaupungeissa kärsitään sisäilman ongelmista.

Jouni on hankkinut vuoden ajan kasvatuskokemusta hänen kotonaan olevista prototyypeistä. Vesikierto ei ole ollut jatkuvaa, vaan pumppu on ollut toiminnassa esimerkiksi kuusi kertaa päivässä tai kahden tunnin välein.

– Isoon säiliöön olen lisännyt ravinteita harvakseltaan. Viherkasvit eivät ole tarkkoja ravinneliuoksen väkevyyden vaihtelulle toisin kuin esimerkiksi tilli ja muut ruokakasvit.

Jouni Spets esittelee pienoismallia moduleista.
Jouni Spets esittelee pienoismallia moduleista.

 

Sisustajalle mieleinen

Jouni Spets pitää kasviportaiden valttina sitä, että se voidaan laittaa ikkunan eteen menettämättä näkymää ulos. Kasviportaat eivät peitä kokonaan ikkunaan ja pimennä huonetta, vaan ne toimivat kasviverhona, jossa kasvit kasvavat auringon valossa.

– Kasviseinä on kaunis sisustuselementti ja se vie vähän lattiatilaa suhteessa siinä olevien kasvien määrään. Sen avulla voidaan kasvattaa todellista lähiruokaa kuten yrttejä, salaatteja, mansikoita, chilejä ja pensastomaatteja.

– Kuusihenkinen perhe pystyy kasvattamaan järjestelmällä kaikki käyttämänsä salaatit ja yrtit ympäri vuoden, laskee Jouni.

Jouni Spets sanoo, että on hyvin haastavaa viedä tuoteideaa eteenpäin, vaikka se olisi kuinka hyvä. Todellisuudessa StartUp-yritystenkin tuki on hyvin vähäistä.  Niinpä hän turvautuu joukkorahoitukseen saadakseen SupraGardenin tuotantoon.

– Joukkorahoituksen läpimeno varmistaisi sen, että keksinnölle on todellista kysyntää ja valmistus uskalletaan aloittaa,.

SupraGardenista on suunniteltu alustavasti kolme mallia. Neljän portaan ja 12 kasvipaikan mallin hinta on kampanjassa 399 dollaria. Hinta on taaloina, koska joukkorahoitusalusta on amerikkalainen. Paketti sisältää mm. vesisäiliön, 35 watin pumpun, led-valaistusjärjestelmän. Korkeutta sillä on noin 1,9 metriä.

– Valmistuskustannukset on saatu alas modulaarisella rakenteella ja hinta onkin vain viidesosan markkinoilla olevien viherseinäelementtien kustannuksista. Pyrin tekemään tästä joka kodin puutarhan, kertoo Jouni.

 

Joukkorahoitus on turvallinen testi

Jouni Spets katsoo, että koska SupraGardenilla on kansainvälistä markkinapotentiaalia, on sen kysynnän testaus ja rahoituksen hakeminen kätevää tehdä Lean Startup -hengessä joukkorahoituspalvelu Indiegogo.com:ssa.

– Suomesta käsin joukkorahoituksen järjestäminen on haasteellista. Järjestäjiä on vähän ja sivustoille löytäviä potentiaalisia ostajia on hyvin rajallinen määrä. Lisäksi Suomen lainsäädäntö on asiassa vielä epäselvä. epäselvä. Päädyin amerikkalaiseen palveluun, jossa on miljoonia kävijöitä, mutta sielläkin näkyvyyden saaminen on ison työn takana.

Spets tavoittelee keksinnölleen 25 000 dollarin etukäteismyyntiä toukokuun 9. päivään mennessä.  Tuote on esitelty rahoituspalvelun sivuilla englanniksi sekä tekstein, kuvin että videoin. Supragarden.com -sivustolla tuote on esitelty myös suomeksi.

Tilaaminen tässä joukkorahoituspalvelussa toimii kuten missä tahansa verkkokaupassa. Ostaja valitsee ostettavan tuotteen sivun oikeasta reunasta. Tilattavista tuotteista käytetään palvelussa nimitystä Perk. Samalla sivustolla voi tehdä myös lahjoituksia projektille.

Valitulle tuotteelle annetaan seuraavaksi toimitustiedot ja valitaan maksutapa, joka voi olla luottokortti tai Paypall-tili. Palvelun ylläpitäjä (indiegogo.com) veloittaa rahat ostajalta ja jos kampanjan keräystavoite $ 25 000 saadaan täyteen, rahat tilitetään myyjälle vähennettynä 8 % palkkiolla järjestäjälle. Jos kampanja ei saavuta tavoitettaan, rahat palautetaan tilaajille sataprosenttisesti.

– Kampanjan onnistuttua pääsen tekemään tilaukset muottien tekemisestä suomalaisille muotti- ja muovivalmistajille ja ensimmäiset puutarhat tulevat tuotannosta ulos kesäkuussa, lupaa Jouni Spets.

– Tuolla määrällä ei tietysti kateta koko investointia tuotannon aloitukseen, mutta se on riittävä määrä tilauksia, jotta uskallan sijoittaa lisää omaa rahaa toiminnan käynnistykseen.

 

NaturVention puhdistaa huoneilmaa

Viherkasvien ilmaa puhdistava kyky on tunnettu. Jyväskyläläinen NaturVention on kehittänyt ja patentoinut teknologian, joka yli satakertaistaa kasvien kyvyn puhdistaa ilmaa. Naturbo-teknologia puhdistaa ilmaa mikrobien avulla. Samaan tapaan kuin vedenpuhdistamoissa kasvien juuristossa olevat mikrobit puhdistavat saastuneen veden jälleen käyttökelpoiseksi.

NaturVention viherseinä on aktiivinen ilmanpuhdistaja. Siinä imetään ilmaa kasvien juurten läpi ja mikrobit hajottavat ilman epäpuhtaudet.
NaturVention viherseinä on aktiivinen ilmanpuhdistaja. Siinä imetään ilmaa kasvien juurten läpi ja mikrobit hajottavat ilman epäpuhtaudet.

Naturventionin viherseinä koostuu epäorgaaniseen kasvualustaan istutetuista kasveista. Huoneen ilmaa imetään kasvien juurien läpi, ja juurien mikrobipopulaatio hajottaa ilmassa olevat haitalliset yhdisteet ravinnoksi kasville.

Teknologia on maailman ainoa ilmanpuhdistusmenetelmä, joka mukautuu huoneessa vallitsevaan sisäilmastoon eli kasvattaa juuri sellaisen mikrobikannan, joka pystyy käyttämään ravinnokseen ilmassa olevia kemikaaleja. Kasvit kasvatetaan vesi- ja ilmaviljelyn yhdistelmällä, joten multaa ei tarvita.

Viherseinät ovat älykästä teknologiaa, ja niiden toimintaa valvotaan ja tarvittaessa säädetään verkon välityksellä – toisin sanoen ohjataan mikrobeja bittien avulla. Yhtiö pitääkin kohteinaan erityisesti maailman suurkaupunkeja. Lähde: Naturvention.com