Mansikan kukka-aiheet harson alla kunnossa? Juurakot kurjassa jamassa?

 Marja-Suomen Taimituotanto on tutkituttanut mansikan talvivaurioita. Näytteet ovat peräisin kahdelta viljelmältä, Suonejoelta ja Lahdesta. Taimien kunto analysoitiin hollantilaisessa  Plantalogica B.V:n laboratoriossa.

Salsan juurakon poikkileikkuksessa on ruskettumista.Bert Meurs, Plantalogica B.V
Salsan juurakon poikkileikkuksessa on ruskettumista. Kuva Bert Meurs.

– Kulunut talvi on ollut erityisen haastava avomaan mansikan taimille. Tammikuun alkupuolella pakkasta oli jopa 30 astetta, mutta taimia suojaavaa kunnollista lumikerrosta ei tällöin ollut, toteaa Jarmo Röppänen Marja-Suomen Taimituotannosta.

– Myöhemmin tammikuussa lunta vihdoin satoi, mutta halusimme tietää millaisia talvivaurioita alkuvuoden haastavat sääolot aiheuttivat mansikan taimille ja näin ollen tulevalle mansikkasadolle.

Marja-Suomen Taimituotanto lähetti 1.2.2016 taimia kahdelta viljelijältä hollantilaisen Plantalogica B.V.:n tutkittavaksi. Molemmat viljelijät olivat ostaneet taimet Marja-Suomen Taimituotannolta vuonna 2015.

– Tulosten perusteella kaikki näytetaimet olivat kasvaneet ja haaroittuneet hyvin. Hyvästä haarautumisesta ja kukka-aiheiden kehittymisestä pystyy päättelemään, että satopotentiaali tulevana satokautena olisi hyvä. Kaikkien taimien rakenne saatiin tutkittua, eikä Plantalogica löytänyt silmuista tai kukka-aiheista mitään vaurioita, toisin kuin etukäteen oletimme, kertoo Röppänen.

– Sen sijaan kaikkien lajikkeiden näytetaimien juurakoissa oli enemmän tai vähemmän talvivaurioita, mikä tulee koitumaan useiden taimien kohtaloksi, harmittelee Röppänen.

Plantalogican Bert Meurs leikkasi myös taimien juurakoita halki ja lähetti kuvia poikkileikkauksista. Ruskeat alueet juurakoiden poikkileikkauksissa viittaavat talvivaurioihin (juurakon soluihin muodostunut jää on tuhonnut soluja), mutta eivät automaattisesti tarkoita että taimet kuolisivat keväällä.

– Mikäli juurakko on vaurioitunut vain vähän, saattavat taimet lähteä vielä keväällä kasvuun mutta kasvaa kuitenkin vaurioitumatonta huonommin, tai sitten kuolla myöhemmin. Erityisesti juurakon johtosolukon vauriot ratkaisevat, kuinka taimelle käy. Täysin tummuneet juurakot kuolevat varmasti, tulkitsee Jarmo Röppänen.

Talvivaurioita oli eri lajikkeiden juurakoissa vaihtelevasti, mutta edes Polka ei ollut täysin säästynyt pahoilta vaurioilta. Myös harson alla oli pakkanen tehnyt tuhojaan. Bertin mukaan kaikkien taimien kohdalla tilanne ei vielä ollut tutkimushetkellä toivoton, mutta kaikkien lajikkeiden näytetaimista vaurioita kuitenkin löytyi.

– Lopulliset tuhot ovat tässä vaiheessa vuotta vielä arvoitus, paljon riippuu kevään sääoloista ja siitä pahenevatko vauriot taimissa vielä. Jonkin verran on varmasti kuitenkin talvivaurioita odotettavissa!

Näytteet:

Koivistoisen Mansikkapaikka
Lajikkeet: Polka, Rumba, Salsa

Näytetaimet kaivettiin maasta Hollolassa (Tennilä) ja Lahdessa (Kujala) 28.1.2016. Kaikkien lajikkeiden taimet oli istutettu keväällä 2015 A+ -kokoisista frigotaimista. Lajikkeella Rumba oli talvisuojauksena 30 gramman harso, Polka ja Salsa olivat ilman suojausta. Routaa oli maassa näytteenoton hetkellä noin 30 – 40 cm.

Maatalousyhtymä Koukka Jari ja Laitinen Osmo
Lajike: Florence

Näytetaimet kaivettiin maasta Suonenjoella 29.1.2016. Myös nämä taimet oli istutettu vuonna 2015 A+ -kokoisista frigotaimista. Taimien suojauksena oli 30 g talviharso. Näytteenottohetkellä maassa oli viljelijän arvion mukaan 10 cm routa.

Plantalogica B.V.:n Flower Mapping -palvelun tarkoituksena on kartoittaa ja kuvailla taimien kehitystä ja kukka-aiheiden muodostusta. Yritys tutkii kaikki kasvin silmut mikroskoopin alla ja arvioi niiden kehitysasteen, ja voi näin tehdä taimen rakenteesta sitä kuvaavan piirroksen.  Lisätietoja: http://www.plantalogica.nl/en