Sadokas on myyty kokonaan Hollantiin

Hollantilainen perunan lajikejalostaja HZPC ostaa loput tyrnäväläisen HZPC Sadokas Oy:n osakkeista. HZPC Sadokas Oy omistaa 100 % Venäjällä toimivasta siemenperunoiden myynti- ja markkinointiyhtiöstä AO HZPC Sadokkaasta. HZPC Sadokas vie suomalaista siemenperunaa Venäjälle Pietarissa ja Moskovassa toimivan myyntiyhtiönsä AO HZPC Sadokas kautta. Yhtiö maahantuo siemenperunaa Suomen lisäksi Hollannista sekä tuottaa siemenperunaa Venäjällä myös paikallisesti.

HZPC:n pääjohtaja Gerard Backx ja Jaakko Rahko sinetöivät kaupan 19.2.2016.
HZPC:n pääjohtaja Gerard Backx ja Jaakko Rahko sinetöivät kaupan 19.2.2016.

Ennen omistusjärjestelyjä HZPC omistaa tyrnäväläisyhtiöstä 41,3 %, ja järjestelyjen jälkeen omistus siirtyy kokonaan hollantilaisille. Osakkeiden myyjinä ovat suomalaiset yksityishenkilöt, mm. yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Jaakko Rahko. HZPC omistaa jo ennestään myös toisen Tyrnävällä toimivan siemenperunayhtiön HZPC Kantaperuna Oy:n.

Investointi Venäjän tuotantoon

Venäjällä viljellään perunaa noin 1,4 miljoonan hehtaarin alalla josta saadaan satoa noin 20 000 000 tonnia. Ammattiviljelijät (0,355 milj. ha) tuottavat 7 540 000 tonnia ja kotitarveviljelyä on (n.1 milj. ha) 12 460 000 tonnia. HZPC odottaa, että perunanviljely ammattimaistuu tulevina vuosina. Monet perunan prosessointisektorin toimijat ovat jo tehneet tai tekemässä investointeja Venäjälle. AO HZPC Sadokkaan tavoitteena on tuottaa myös vastaisuudessa hyvälaatuista siemenperunaa Venäjän markkinoille.

Ruplan heikentyneen kurssin takia eurooppalainen siemenperuna on tällä hetkellä kallista venäläisille asiakkaille. Venäjällä on myös tavoitteena vähentää riippuvuutta ulkomaisesta siemenperunatuonnista, eikä tulevaisuudessa ole varmuutta, sallitaanko tuonti edelleen Venäjälle.

HZPC:n lajikkeille on kysyntää Venäjällä sekä vähittäiskauppasektorilla että teollisella puolella. Päälajikkeita ovat HZPC:n Red Scarlett, Innovator, Colomba sekä venäläinen Nevski. Red Scarlett on tällä hetkellä Venäjän suurin lajike.

HZPC Sadokas Oy

Jaakko ja Markku Rahko sekä Timo ja Tuomo Turunen perustivat Sadokas Export Oy:n vuonna 1996 siemenperunoiden vientiyhtiöksi Venäjän markkinoille. Vuonna 2007 alkoi yhteistyö Sadokkaan ja HZPC Hollandin kanssa, ja samana vuonna hollantilaiset tulivat myös Sadokkaan vähemmistöomistajaksi ja nimi vaihtui HZPC Sadokkaaksi. Yhteistyö osoittautui menestyksekkääksi. HZPC perunalajikkeet sopivat hyvin Venäjän markkinoille ja suomalaisyrityksellä taas on erinomaiset jakelukanavat Venäjällä.

Osakekauppa tiivistää edelleen yhteistyötä HZPC Hollandin sekä suomalaisten yritysten HZPC Sadokaan ja HZPC Kantaperunan välillä. Tämä luo edellytyksiä suomalaisen siemenperunan viennille HZPC Hollandin kansainvälisen verkoston kautta. Lisäksi HZPC Sadokkaalla on tavoitteena lisätä paikallista omaa tuotantoa Venäjällä.

Kaudella 1.7.2014- 30.6.2015 HZPC Sadokkaan liikevaihtoa kertyi 6, 6 milj. €.

HZPC Holland

HZPC on innovatiivinen markkinajohtaja perunan lajikejalostuksessa, siemenperunakaupassa ja tuotekonseptien kehittämisessä. HZPC:n sopimusviljelijät tuottavat siemenperunoita, jotka soveltuvat paikallisiin olosuhteisiin. HZPC toimii maailmanlaajuisesti, konsernissa on 300 työntekijää yli 10 eri maassa. HZPC:n omistavat sen 800 kansainvälistä viljelijää sekä työntekijät. Osa konsernin omistajista on suomalaisia. HZPC:n vahvistettu liikevaihto kaudella 2014/2015 oli 245 milj. €.