Kiista luomuasetuksesta käy kuumana

Uusimmassa Puutarha-Sanomat -lehdessä (nro 2/2016) on artikkeli EU:ssa meneillään olevasta luomuasetuksen uusimisesta. Keskeiseksi kiistan aiheeksi on noussut kysymys siitä, tuleeko luomukasvisten juurten olla maaperässä vai voidaanko jatkaa rajoitetun kasvualustan käyttöä? Toteutuessaan ehdotus tekisi mahdottomaksi luomuvihannesten viljelyn kasvihuoneissa.

– Kiivaimmin maaperään sidottua kasvinviljelyä ovat vaatineet Espanja, Ranska ja Italia. Samoilla kannoilla ovat myös Saksa ja Belgia. Kiristystä eivät taasen hyväksy Pohjoismaat ja Latvia, listaa neuvotteleva virkamies Tero Tolonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Tolonen sanoo, että neuvottelutilanne on täysin auki, mutta hän odottaa, että ratkaisuun päästäisiin Hollannin puheenjohtajakaudelle eli kesäkuun loppuun mennessä.
– Suomen kanta luomuasetukseen on muuttumaton emmekä hyväksy tiukennuksia. Suomessa on mahdotonta viljellä kasvihuonevihanneksia maaperään istutettuina.

Lyökö asetusmuutos ympäristöä korville?

Ari Kulmanen Ikaalisten Luomu Oy:stä ihmettelee luomuasetuksen muuttamisehdotusta.
– On kovin ristiriitaista, kun toisaalta halutaan, että pohjamaahan ei valuisi ravinteita ja toisaalta halutaan kieltää rajoitetut kasvualustat, joista ei pääse ravinteita ympäristöön.

Heidi Kulmanen ihmettelee EU:n eteläisten maiden pyrkimystä laittaa luomutuotanto polvilleen Suomessa ja muissa talvisissa maissa, joissa kasvihuonetuotanto on välttämättömyys.
Heidi Kulmanen ihmettelee EU:n eteläisten maiden pyrkimystä laittaa luomutuotanto polvilleen Suomessa ja muissa talvisissa maissa, joissa kasvihuonetuotanto on välttämättömyys.

Ari Kulmanen näkeekin luomuasetuksen valmistelun kauppapoliittisena juttuna, jolla ei ole luomuideologian kanssa mitään tekemistä.

– Eteläiset maat haluavat luomuvihannesten vientiä pohjoisiin maihin. Onneksi Hollanti on nyt kääntänyt kelkkansa ja ruvennut vastustamaan rajoitetun kasvualustan kieltoa, sanoo Kulmanen toiveikkaasti.
Jos luomuasetuksen kiristys menisi läpi, se tietäisi suuria muutoksia kasvihuoneissa tapahtuvaan luomuviljelyyn.

– Olisi katseltava uudella tavalla asioita ja pyrittävä sopeutumaan. Haastavin tilanne on salaatilla, toteaa Kulmanen.

Voit lukea artikkelin myös digitaalisesta näköislehdestä klikkaamalla tästä, lehden hinta 5 €.