Vuoden Luomuyritys hurmaa mansikalla

Luomuliitto palkitsi Vuoden Luomuyrityksenä Tero Tolvasen ja Jaana Nikkilän luomutilan, joka tuottaa Rääkkylässä mansikkaa ja herukoita pääosin omista taimista. Heillä on myös rukiin, kauran ja puna-apilan siementuotantoa, johon isäntä Tero Tolvanen on kannustanut esimerkillään monia muitakin viljelijöitä.

Tero Tolvasen ja Jaana Nikkilän marjatila valittiin Vuoden Luomuyritykseksi.
Tero Tolvasen ja Jaana Nikkilän marjatila valittiin Vuoden Luomuyritykseksi.

– Laadukkaan luomumansikan tuotanto vaatii tiukkaa ammattitaitoa. Kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan selkeästi, toteaa Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie.

– Oma taimituotanto on arvokasta, koska ostotaimet ovat yleensä tuontitaimia, joiden riskinä on ikävät taudit, pohtii Luomuliiton hallituksen puutarha-asiantuntija Soile Prokkola.

Noin kaksi kolmasosaa palkitun tilan marjasta myydään suoraan tilalta. Osa viedään asiakkaille tilan omalla marja-autolla. Tila itse on teettänyt marjamehua ja sitä myydään suoraan tilalta sekä maakunnan lähituotemyymälöissä. Tolvanen kertoo, että suuri osa heidän asiakkaistaan ei pysty syömään tavanomaista mansikkaa iho- tai suuoireiden takia.

– Mansikan ja mustaherukan taimien tuotanto on oikeastaan helppoa, mutta punaherukassa ei olla vielä onnistuttu. Hunajan tuotantoa on ollut nyt pari vuotta ja se liitettiin luomuvalvontaan tänä keväänä, kertoo Tero Tolvanen tilan kehittämisestä.

Sikiömäen tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2002 ja silloin aloitettiin marjantuotanto. Mansikkaa viljellään tilalla neljällä hehtaarilla ja se on pääkasvi, vaikka mustaherukkaa on neljä kertaa suurempi ala. Mansikasta tulee kuitenkin yhteensä parempi tuotto. Yhteensä tilalla on viljelyssä noin 90 hehtaaria.

Marjaa myydään myös esimerkiksi Pakkasmarjalle sekä Suomisen maidolle, joka valmistaa palkittua Jymy-jäätelöä. Yrityksen toiminta on mahdollistanut luomumarjaraaka-aineen saannin useille muullekin jatkojalostajille.

– Olemme pyrkineet tietoisesti siihen, että luomukuluttajille saataisiin tarjontaa useampaa reittiä ja näin laajempaa näkyvyyttä, toteaa Tero Tolvanen.