Turkin Antalyaan puutarha-alan -suurnäyttely huhtikuussa 2016

Puutarhatalouden kansainvälinen suurnäyttely järjestetään ensi vuonna Turkin Antalyassa. EXPO 2016 Antalya on ensimmäinen Turkin isännöimä suurnäyttely. Tapahtuma kokoaa yhteen puutarha-alan, kestävän kehityksen ja ekologisen ympäristön asiantuntijoita ja toimijoita ympäri maailman. Huhtikuusta lokakuuhun kestävään näyttelyyn odotetaan jopa 8 miljoonaa vierailijaa.

Tavoitteena on istuttaa 25000 puuntaimia ennen näyttelyn alkua.
Tavoitteena on istuttaa 25000 puuntaimia ennen näyttelyn alkua.

Tulevan suurnäyttelyn teema on ”Kukat ja lapset”. Tärkeimpänä tarkoituksena on tarjota lapsille ainutlaatuinen mahdollisuus oppia luonnonvaroista, kestävästä kehityksestä ja ekologisista vaihtoehdoista.
– Teemalla halutaan kannustaa tulevia sukupolvia kehittämään ja jakamaan ratkaisuja urbaanin elämäntavan nostattamiin ongelmiin. Tapahtuman motto onkin ”Vihreä elämä tuleville sukupolville”, kertoo Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimiston johtaja Arzu Emel Yildiz.

Vihreää elämää tuleville sukupolville luodaan Antalyassa konkreettisin teoin. Tavoitteena on istuttaa alueelle yhteensä 25 000 puuntaimea ennen tapahtuman alkua. Puiden kasvua voi seurata näyttelyn ajan, jonka jälkeen ne jäävät rikastuttamaan Antalyan luontoa. Elokuussa Taru Sormusten Herran Frodo Reppulina tunnetuksi tullut Elijah Wood istutti 15 000:nnen puun. Woodin lisäksi puun ovat istuttaneet myös muuan muassa 20 paikallista esikoululaista yhdessä Antalyan kuvernöörin Muammer Türkerin kanssa, saksalainen DJ PH Electro, sekä venäläinen pop rock -yhtye Serebro.

Antalyan Aksussa järjestettävä näyttely antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua puutarhatalouteen ja kestävään kehitykseen innovatiivisilla tavoilla. Maisematorni EXPO Towerista voi ihailla Antalyan upeita maisemia 144 metrin korkeudesta, suuressa sisäpuutarhassa saa nauttia eri maiden monimuotoisesta kasvillisuudesta, ja 180 metriä pitkällä radalla pääsee kulkemaan Turkin erilaisten kasvillisuusvyöhykkeiden läpi.

Lapset ja lapsenmieliset puolestaan voivat viettää aikaa erityisesti heitä varten suunnitellulla saarella, jossa oppimisesta on tehty hauskaa lastenleikkiä. Osa näyttelyn energiasta tuotetaan alueelle rakennetulla vesimyllyllä.
EXPO 2016 Antalyan alateemoja ovat historia, biodiversiteetti, kestävä kehitys ja ekokaupungit. Suurnäyttelyllä halutaan tukea ekologista ja luonnonmukaista maataloutta, lisätä ympäristötietoisuutta sekä auttaa löytämään vaihtoehtoisia energianlähteitä ja ratkaisuja ympäristöongelmiin.

Näyttelyn teema on "Kukat ja lapset".
Näyttelyn teema on ”Kukat ja lapset”.

Tapahtuman taustalla on kansainvälisiä suurnäyttelyitä ja -messuja järjestävä Bureau International des Exposition (BIE), jonka tunnetuimpia tapahtumia ovat vuodesta 1851 asti järjestetyt maailmannäyttelyt. Edellinen puutarhatalouden suurnäyttely järjestettiin vuonna 2012 Alankomaiden Venlossa.
Lisätietoja tästä.