Pääkirjoitus: Pakkaset panivat

Puutarha-Sanomien pääkirjoituksessa (nro 9/2015) todetaan, että ilmaston lämpeneminen ei olekaan sitä, että täällä pohjoisessa saamme pidemmän kasvukauden ja voimme viljellä uusia kasveja. Sää on muuttunut arvaamattomiksi. Tästä lokakuun alkupuolen pakkaskausi oli vakava varoitus.

Metsäpuiden taimia suojattiin pakkaselta sadetuksella lokakuun 9. päivänä. Vesi jäätyi niin taimien päälle kuin kasteluramppiinkin.
Metsäpuiden taimia suojattiin pakkaselta sadetuksella lokakuun 9. päivänä. Vesi jäätyi niin taimien päälle kuin kasteluramppiinkin.

Tänä kasvukautena kesä- ja heinäkuu olivat tavanomaista kylmempiä ja puutarhakasvien ja perunan kehitys oli sen mukaista. Elokuusta muodostui koko kesän lämpimin kuukausi ja vasta silloin mansikat kypsyivät pohjoisessa.

Myös syyskuu oli lämmin, pohjoisessa jopa ennätyslämmin. Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa yleisesti harvinaisen korkea ja Lapin havaintoasemilla syyskuu oli jopa mittaushistorian lämpimin. Kuukauden korkein lämpötila, 22,0 astetta, mitattiin sekä Lappeenrannan Konnunsuolla 1. syyskuuta että Inarin Angelissa 11. syyskuuta.

Kasvustojen kehitys oli kuitenkin myöhässä alkukesän kylmyyden vuoksi. Monet viljelijät siirsivät sadonkorjuuta lokakuulle.  Lokakuu alussa sää jatkui lämpimänä, mutta tuuli kääntyi puhaltamaan Jäämereltä. Lokakuun 5. päivästä alkaen koettiin viikon ajan yöpakkasia joka puolella Suomea, myös Ahvenanmaalla.

Näin varhainen ja pitkäkestoinen pakkaskausi yllätti viljelijät, sillä vastaavaa ei ole koettu miesmuistiin. Osalla viljelijöistä oli perunaa nostamatta. Porkkanan nostoja oli tarkoituksella jarrutettu, jotta ilmat eivät olisi liian lämpimiä ja varastot saataisiin kylmiksi. Kaalin paleltumista ei osattu pelätäkään. Omenatarhoilla talvilajikkeita oli vielä puissa.

Tosiasia on, että pakkaset niistivät satoon loven. Kotimaisella perunalla päästäneen uuteen satoon, mutta ylituotannosta ei ole vaaraa.  Varastovihannekset eivät riitä keväällä yhtä pitkälle kuin on totuttu.  Ahvenanmaalla jännitetään, ehtivätkö poimijat saada omenasadon talteen, kun pakkaset viivästyttivät poimintaa.

– Satovahinkojärjestelmä on viimeistä vuotta voimassa. Siitä ei ole ollut puutarhaviljelijöille apua tähänkään saakka. Kuitenkaan uutta vakuutuksiin perustuvaa systeemiä ei ole luotu. Säiden arvaamattomuuden johdosta tuskin vakuutusyhtiöt sellaista tuotetta aikovat luodakaan. Riski säilyy yksin viljelijöillä, ennusti päätoimittaja Jouko Tikkanen.