Luomumansikalle on kysyntää – myös viennissä

Luomumansikan satokausi on Etelä-Suomessa käynnistymässä vasta nyt, sillä viileä alkukesä viivästytti kukintaa. Suomalaisen luomumansikan kysyntä on lisääntynyt sekä teollisuudessa että kotitalouksissa. Luomumansikalle voisi olla myös vientimarkkinoita, jos tuotantoa olisi nykyistä enemmän.

Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan luomumansikkaa viljeltiin viime kesänä Suomessa noin 130 hehtaarilla, mikä oli nelisen prosenttia maan koko mansikka-alasta. Luomumansikan sato oli 246 000 kiloa.

Kysyntää luomumansikalle olisi teollisuudessa nykyistä enemmän, kertoo Pakkasmarja Oy:n myynnistä ja markkinoinnista vastaava Terhi Janatuinen.

– Tuotanto ei vielä vastaa sitä, mitä teollisuuteen menisi. Luomumansikkatiloja on tullut lisää, mutta monet niistä ovat suoramyyntitiloja, hän pohtii.

Janatuisen mukaan teollisuus olisi valmis kehittämään uusia luomumansikkatuotteita, mutta raaka-aineen niukkuus rajoittaa tuotekehitystä. Myös vienti kiinnostaisi, jos marjaa vain olisi tarjolla riittävästi.

– Esimerkiksi Aasian ja Lähi-idän markkinoilla arvostetaan luomumarjoja suuresti, Janatuinen huomauttaa.

 

Viileä alkukesä piti tuholaiset kurissa

Luomumansikan lisääntynyt vetovoima on havaittu myös maatiloilla. Rääkkylässä Pohjois-Karjalassa luomumansikkaa viljelevä Tero Tolvanen kertoo, että menekki on virkistynyt viime vuosina.

– Luomumansikkaa kiinnostaa yhä enemmän sekä kuluttajia että jalostavaa teollisuutta. Myös ruokapiirit ja esimerkiksi jäätelönvalmistajat kysyvät paljon luomumansikkaa, hän vahvistaa.

Tolvanen odottaa luomumansikkapelloiltaan kohtuullista satoa. Alkukesän viileydestä on ollut jopa hyötyä, sillä se on pitänyt tuholaiset kurissa. Toisaalta runsaat sateet ovat lisänneet homeiden riskiä.

Luomumansikantuotannossa tuholaisten, tautien ja rikkakasvien torjuntakeinot ovat rajalliset, sillä kemiallista torjuntaa ei käytetä. Sen sijaan luomu luottaa biologiaan: esimerkiksi mansikkapunkkeja vastaan käydään taistoon tuomalla pelloille niiden vihollisia petopunkkeja.

Harmaahometta torjutaan istuttamalla taimet riittävän harvaan ja pitämällä rivivälien kasvusto matalana, mikä vaikeuttaa homeen leviämistä. Uusi suomalaiskeksintö on levittää mehiläisten mukana sieni-itiöitä, jotka mansikankukkaan päätyessään estävät homesienen kasvua. Rikkojen torjunnassa käytetyin keino on sijoittaa taimien alle muovi- tai biokate, joka estää rikkakasvien kasvua.

Pro Luomu on päivittänyt luomumansikan itsepoimintaa tai suoramyyntiä tarjoavien luomutilojen yhteystiedot. Päivitetyt luomumansikkapaikat löytyvät myös tästä.