Kaikki maaseudun kehittämistukien haut ovat auki – päätökset syksyllä

Maaseudun kehittämistukien hakijat ovat siirtyneet sähköiseen asiointiin. Tähän mennessä esimerkiksi yritys- ja hanketuista suurin osa on haettu sähköisesti Hyrrä-palvelussa. Yritystuista 90 % on haettu sähköisesti ja sähköisten hanketukihakemusten osuus on 81 %. Haku avautui 11.5.2015.

Kaikkien ohjelmakauden 2014–2020 maaseudun kehittämistukien haut on nyt avattu. Viimeisimpinä avautuvat maatalousinvestointien, koulutus- ja yhteistyöhankkeiden sekä vesihuolto- ja kyläverkkoinvestointien haut 17.6.

Tällä ohjelmakaudella maaseudun kehittämistukien haku on ensimmäistä kertaa sähköinen. Viranomaiset käsittelevät hakemukset samalla Hyrrä-järjestelmällä, jolla hakijat hakevat tuet. Myös arkistointi on sähköinen.

Maaseudun yritys- ja hanketuet sekä maatiloille tarkoitetut investointi- ja aloitustuet on voinut tänä vuonna hakea sähköisesti Hyrrä-verkkopalvelun kautta -
Maaseudun yritys- ja hanketuet sekä maatiloille tarkoitetut investointi- ja aloitustuet on voinut tänä vuonna hakea sähköisesti Hyrrä-verkkopalvelun kautta –

Investointitukipäätökset syyskuussa

Päätöksenteko keväällä 2015 avautuneista maaseudun kehittämistukien hauista alkaa syksyllä. Viljelijät saavat nuoren viljelijän aloitustuen ja maatalouden investointitukien päätöksiä syyskuussa. Nuoren viljelijän aloitustuen ensimmäinen erä maksetaan 31.10.

Lokakuun lopulla hakijat saavat ensimmäiset päätökset hanke- ja yritystuista. Hanke- ja yritystukien sekä maatalouden investointitukien maksuja voi hakea joulukuussa. Tuensaajat saavat päätökset näiden tukien maksatuksista sekä varsinaiset maksut tileilleen vuoden 2016 alussa.

Neuvojat voivat nyt hakea maksuja keväällä 2015 tekemästään neuvonnasta. Päätöksenteko neuvontakorvauksen maksuhakemuksista alkaa lokakuun lopussa.

ELY-keskukset ja Leader-ryhmät neuvovat tukien ja maksujen hakemisessa sekä Hyrrä-järjestelmän käytössä. Maaseudun kehittämistuet rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020, joka on EU:n osarahoittama ohjelma.