Suonenjoen mansikkakausi alkaa viimein

– Tämän suven kesähelteet odotuttavat, mutta mansikka kypsyy nyt!, kerto toiminnanjohtaja Eeva Leppänen Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksestä.

Kesän koleus ja kosteus ovat hitaasti kypsyttäneet mansikat ja samalla tavalla myös torikansa on herännyt hitaasti horteesta nauttimaan suomalaisista mansikoista – nyt on aika herätä.

Tämän vuoden suomalainen mansikkakausi on pitkähkö; kasvihuoneiden marjoja saatiin toukokuun alkupuolelta ja mansikkatunneleista saadaan mansikoita aina lokakuulle saakka.

Mansikkakausi on tänä vuonna pitkä, nyt pääsatokausi on alkamassa Suonenjoen seudulla.
Mansikkakausi on tänä vuonna pitkä, nyt pääsatokausi on alkamassa Suonenjoen seudulla.

Leppänen arvioi, että ensi viikolla Etelä-Suomen mansikkamäärät alenevat pikkuhiljaa.

– Mansikan satokausi on melko pitkä eli sato kypsyy eriaikoina eri alueilla. Tänä kesänä tuskin tulee mansikkaruuhkaa, joten hinnan alenemisia tuskin kannattaa odotella.

Suonenjoen alueen avomaan mansikkakausi on alkanut. Mansikka on nyt erittäin hyvälaatuista ja maukasta. Vielä poimitaan varhaislajikkeitakin. Polka-lajikkeen sadonkorjuu on Suonenjoen/Sisä-Savon alueella päässyt jo hyvään alkuun, mutta sen määrät kasvavat vielä ensi viikolla.

Viimeksi kypsyvät myöhäiset lajikkeet ja niiden kanssa yhtäaikaisesti kypsyvät nautittavaksi tänä keväänä istutetuista taimista useita eri lajikkeita.

– Kun olet ostamassa mansikkaa ja muita marjoja hyväksy vain hyvälaatuinen tuote. Muista myös tarkistaa alkuperä; missä se on kasvatettu ja milloin mansikat on pakattu. Viime päiviin saakka on ollut myynnissä paljon myös ulkomaisia mansikoita, huomauttaa Leppänen.

– Nyt on oikea aika saada talven herkkuhetkiin tai arkisen aamupuuron päälle pakkaseen ulkoiselta ja sisäiseltään laadultaan hyvälaatuiset ja turvalliset suomalaiset mansikat.