Evira varoittaa ulkomaisista pakastemarjoista

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee kuumentamaan kaikki ulkomaiset pakastemarjat ennen käyttöä.

– Myös ravintoloissa ja kahviloissa on hyvä varmistaa, että esimerkiksi smoothieen tai kakkujen koristeena ei ole käytetty kuumentamattomia ulkomaisia pakastemarjoja, varoittaa ylitarkastaja Annika Pihlajasaari.

Suomessa on alkuvuodesta 2015 todettu useita hepatiitti A -virustartuntoja ihmisillä. Uusia sairastuneita ei ole ilmennyt toukokuun lopun jälkeen. On mahdollista, että osa tartunnoista on peräisin kuumentamattomista pakastemarjoista, joita sairastuneille on tarjoiltu kahviloissa

Evira suosittelee, että kaikki ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulisi kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan ennen niiden nauttimista.

Ulkomaiset pakastemarjat ovat viime vuosina toistuvasti aiheuttaneet ruokamyrkytysepidemioita Suomessa. Esimerkiksi vuosina 2013 – 2014 on raportoitu yhteensä kolme norovirusepidemiaa ja kaksi hepatiitti A -virusepidemiaa, joiden epäillään levinneen pakastemarjojen välityksellä.

Hepatiitti A on maksatulehdus, jonka vanha nimitys on tarttuva keltatauti. Se voi tarttua ihmisiin elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Myös tartunnan saanut potilas voi tartuttaa toisen ihmisen.

Klikkaa tietopakettiin ”Ulkomaiset pakastemarjat” tai  ”Hepatiitti A”