Peittopaju ja punahattu ovat elokuun kasvit

Taimistoviljelijät ry:n nimeämät elokuun nimikkokasvit ovat peittopaju ja punahattu, molemmat viihtyvät aurinkoisella paikalla. Peittopaju ’Tuhkimo’ (Salix x aurora) on uusi rentoversoinen ja matala pensas, joka on kuitenkin jo osoittautunut niin kestäväksi, että Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on myöntänyt sille FinE-tunnuksen. Kaunopunahattu (Echinacea purpurea) on keskikesästä pitkälle syksyyn kukkiva perenna, joka tarvitsee lämpimän kasvupaikan. Vajaan metrin korkuisen kasvin kukat muistuttavat lierihattua liilanpunaisine tai valkoisine laitakukkineen.

Verraten uusi peittopaju ’Tuhkimo’ on matala, kestävä ja hyvin maanpinnan peittävä pensas. Maa-ja elintarviketalouden tutkimuskeskus valitsi sen FinE-lajikkeeksi paljolti kiiltävän, tummanvihreän lehdistönsä vuoksi, ja koska se menestyi hyvin peittopensastutkimuksessa kaupunkien viheralueilla. Se oli jo parin vuoden kuluttua istutuksesta lähes kahden metrin levyinen.

Vain 40–50 cm korkea peittopaju sopii pihoille, puistoihin ja liikennealueille suuriksi ryhmiksi. Se verhoaa rinteen ja muut paikat, joissa nurmikon hoito olisi hankalaa. Peittopaju menestyy lähes koko Suomessa vyöhykkeillä I–VI(VII). Versot ovat koristeellisen punaruskeat. Lehdet puhkeavat Etelä-Suomessa toukokuun puolivälissä. Vaatimattomat ”pajunkissat” avautuvat miltei samaan aikaan.

Jotta ’Tuhkimo’ peittäisi kasvupaikkansa mahdollisimman pian, se kannattaa istuttaa valoisalle tai kevyesti varjoisalle paikalle, jolloin lehdistöstä tulee tuuhein. Peittopajua ei tarvitse leikata juuri koskaan, eikä sillä ole pahoja kasvintuhoojia. Kasvualustan tulee olla mieluiten hikevä, mutta muutoin peittopajulle kelpaa tavallinen keskiravinteinen peruskalkittu maa.

Punahattu kukkii koko syyskesän

Aurinkoisessa perennapenkissä lepattaa takuuvarmasti isoja perhosia, kun kukkien joukkoon istuttaa muutaman punahatun. Perhosharrastajien mukaan punahatut ovat erinomaisia päiväperhosten mesikasveja. Lisäksi punahatut kukkivat poikkeuksellisen kauan keskikesästä syksyyn, sillä yksittäinen kukinto pysyy auki keskimäärin 32 vuorokautta!

Kaunopunahattu on komein punahattulaji vajaan metrin korkuisine varsineen ja kukkineen, jotka ovat 10–12 senttiä leveät. Kukat kestävät maljakossa kauniina jopa kaksi viikkoa, kun varret leikataan kukkien avauduttua täysin. Liilanpunaisten tai valkoisten laitakukkien keskellä kohoaa oranssinruskea, piikkimäinen ”kupu”, jonka voi hyödyntää myöhemmin kuivakukkakimpuissa.

Punahatut ovat kotoisin Pohjois-Amerikan preerialta. Niinpä ne istutetaan myös meillä aurinkoiseen kukkapenkkiin, joka on kalkittu ja lannoitettu perusteellisesti. Alustan tulee läpäistä hyvin vettä, sillä talvimärkyys tuhoaa taimet. Punahatut kannattaa suojata havuilla talveksi, jos lunta kertyy penkin päälle niukalti.