Kaalinlehti auttaa imettämistä

Synnytyssairaaloissa neuvotaan äitejä kaalinlehden käyttöön imetyksen apuna. Nettien keskustelupalstoilla vaihdetaan mielipiteitä kaalireseptin hyvistä vaikutuksista rintojen pakkaantumisen ja rintatulehduksen hoidossa.

Suomen kätilöliitto neuvoo estämään rintojen pakkaantumista viileillä kääreillä, mm. kaalinlehdellä. Babyidean sivuilla neuvotaan rintojen kylmähoitoa seuraavasti:

– Kaalinlehdet jääkaappikylminä ja murskattuina, pyyhkeeseen käärityt pakastevihannespussit tai rahkakääreet rinnoilla auttavat turvotukseen ensi päivinä. Toimivat usein myös tukoksien sekä tulehdusten hoidossa. Kylmä vähentää pehmytkudosturvotusta ja saa näin maidon virtaamaan tiehyissä paremmin.

Terveysnetin sivuilla kaalinlehtien sanotaan olevan hyvä hoitokeino kuumottaville rinnoille. Niillä on viilentävä ja turvotusta laskeva vaikutus.

¬– Keräkaalin annetaan ensin viiletä jääkaapissa. Otetaan kaalinlehti ja rikotaan sen pintaa joko kaulimella tai haarukalla. Kaalinlehti asetetaan rintaliiveihin ihoa vasten ja vaihdetaan uuteen noin kolmen tunnin välein. Kaalinlehti toimii viilentävästi, mutta myös kemiallisesti. Kipu lievittyy rinnoissa 1-2 tunnin kuluessa.

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän sivuilla opetetaan rintojen tiehyttukosta hoitamaan mm. siten, että imetyksen välillä käytetään kaalinlehti- tai maitorahkakäärettä, jotka poistavat turvotusta.

Pirkanmaan sairaalapiiri toteaa rintatulehduksen hoidosta mm., että kuumille rinnoille kaalinlehdet ovat hyvä vanhanajan keino.

– Ota keräkaalin lehti jääkaapista ja riko sen pintaa vähän kaulimella tai käsin. Laita sitten lehti rintaliivin sisään ihoa vasten. Vaihda uuteen noin kolmen tunnin välein.

Keskustelupastoilla kehutaan

Kaksplus.fi:n keskustelupalstalla nimimerkki Leinikki selvittää kokemuksiaan.

– Suosittelen kanssa 24/vrk kaalinlehtiä rinnanpäälle hauteeksi sekä lämpimät suihkut ja imetys. Ehdottomasti se tiheä imetys on paras parannuskeino. Eli ostamaan kaalia ja kaulimella kaulit sitä lehteä ja tökit haarukalla reikiä siihen ja rinnan päälle.

– Itselläni ei kuurit koskaan auttaneet rintatulehdukseen, mutta kaalinlehdet aina. Lievittää kipua tehokkaasti ja parantaa tulehduksen. Meillä oli imetysaikana aina kaali jääkaapissa ja heti kun alkoi tuntumaan rinta kipeältä, aloin hautomaan sitä kaalilla.

Suomi 24 –keskustelupalstalla nimimerkki Kaalia kehiin sanoo:

– Kaalinlehti on todella hyvä konsti kuumotukseen, kun maito pakkautuu rintoihin. Käytin konstia itsekin noin viikon verran, kun pääsin sairaalasta kotiin. Sitten en enää kokenut sitä tarpeelliseksi. Kannattaa kokeilla, sillä kaalissa on jokin ”entsyymi” joka vetää ylimääräistä nestettä itseensä ja näin auttaa. Käytetty kaalinlehti onkin sitten ihan löysä löttänä imettyään nestettä rinnoista.