Spelttiyritys Vuoden luomuyritykseksi

Luomuliitto palkitsi SunSpelt Oy:n Vuoden Luomuyrityksenä Mikkelin Luomupäivillä tiistaina 12.11. SunSpelt aloitti vuonna 2000 speltti eli alkuvehnätuotteiden markkinoinnin ja on viime vuosien aikana tehnyt näyttävän brändiuudistuksen sekä laajentanut tuotevalikoimaa speltistä pastoihin, lakuun ja kvinoaan.

– Suomen markkinat ovat tietysti pienet erikoistuotteille. Vienti ulkomaille kasvaa koko ajan. Puhdas ja aito suomalainen tuote puhuttelee, kertoo toimitusjohtaja Kari Kaipainen.

Kvinoaa käytetään lisukkeena vaikkapa riisin tilalla. Tuote on gluteeniton. Speltti on tavallista vehnää kuitupitoisempi ja siten terveellisempi. Tuotteista ovat kiinnostuneet myös ravitsemus- ja matkailuyritykset.

– On upeaa, että Suomeen saadaan viljelyyn täysin uusia viljelykasveja, kuten kvinoa. Kun tuote voi korvata ulkomaisen vaihtoehdon ja on luomua, ovat sosiaaliset ja ympäristöhyödyt merkittävät. Haluamme kiittää edelläkävijän työstä, toteaa Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila. Voittajan valitsi Luomuliiton hallitus.

– Tärkeää on ollut löytää samanhenkisiä ihmisiä ja kannustusta. Nyt on hyviä tiimejä kasassa, kiittelee Tampereelta käsin toimiva Kaipainen. Yrityksen kotipaikka on Rääkkylä.

Kvinoa viljellään Rainingon luomutilalla Liedossa. Spelttiä ostetaan jonkin verran suoraan tuottajilta, mutta myös kauhajokelaisen Merinomi Oy:n sekä jalasjärveläisen Korpelan ja raaseporilaisen Mustion myllyn kautta.

Viime vuonna valikoimiin tulleen spelttilakun tekee alihankintana porvoolainen Makulaku Oy. Spelt-täysjyvä pastat tekee mynämäkeläinen Maku-Muna Oy ja spelttiä sisältävän täysjyvänäkkileivän tammelalainen Leipomo J. Martin. Kaikki SunSpeltin tuotteet ovat luomua.