Koivulehto on Vuoden 2013 kukkien laatutuottaja

Kotkan Parikassa sijaitseva Kauppapuutarha Koivulehto Oy on palkittu vuoden 2013 parhaana kukkaviljelmänä Suomessa. Kevään ryhmä- ja amppelikasveistaan tunnettu Petri ja Mia Koivulehdon puutarha sai palkinnon Kauppapuutarhaliitto ry:n vuosikokouksen yhteydessä Tampereella.

Palkitsemisen perusteissa todetaan yrityksen johdonmukaisesti kehittäneen kukkatuotantoaan, ja yritys on noussut yhdeksi eteläisen Suomen johtavista viljelmistä. Puutarha on kasvattanut kesäkukkia jo yli puolen vuosisadan ajan. Vankka kokemus onkin yksi yrityksen vahvuuksista. Yrityksellä on kasvihuoneita noin 9000 neliömetriä, eli se yli kaksi kertaa keskimääräistä suomalaista kauppapuutarhaa suurempi.

Joka kevät Koivulehdon puutarhalta lähtee yli 1,2 miljoonaa kesäkukkaa ja 7000 amppelikasvia pihojen komistukseen. Kukat siirtyvät kuluttajille jälleenmyyjien kautta Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, pääkaupunkiseudulla, Lahden seudulla ja osin koko valtakunnassakin. Lyhyet kuljetusetäisyydet ja nopeat toimitukset ovat yrityksen valtteja nopeasti sykkivässä kevät-sesongissa. Yrityksen tärkeimpiä tuotteita ovat orvokki sekä petuniat, samettikukat, lobeliat, begoniat ja pelargonit.

Puutarhan yrittäjäpariskunta korostaa hyvä laadun merkitystä pitkäjänteisen toiminnan perustana. Heille laatu pohjautuu sekä omaan pikkutaimien tuotantoon että yhteistyökumppaneiden korkealaatuisiin taimiin. Koulinta isompaan ruukkuun, kastelu, lannoitus ja muu viljely vie monta työvaihetta, ennen kuin puutarhalla kuluttajan kannalta sopivimman vaiheen saavuttaneet kasvit lähtevät kohti myymälöitä.

– Paras merkki laadusta on, kun kasvit tuovat iloa ja väriä aina pitkälle syksyyn asti, muistuttavat Petri ja Mia Koivulehto.

Yritystä on kehitetty määrätoimisesti niin tuotteiden kuin tuotannonkin osalta. Kotimaiset Kasvikset ry on auditoinut yrityksen vuonna 2011, joten yritystä voidaan hyvällä syyllä kutsua laatutarhaksi.

Kukkien laatutuottajapalkinnon myöntää vuosittain Kotimaiset Kasvikset ry. Tunnustus on myönnetty vuodesta 1994 lähtien. Vastaavat laatutuotannon tunnustukset myönnetään myös yhdelle avomaavihannesten, ruokaperunan, kasvihuonevihannesten sekä marjojen tai hedelmien viljelijälle.

Puutarha-Sanomat on julkaissut ”Koivulehto keskittyy kukkiin” -artikkelin toukokuussa 2009. Voit lukea sen digitaalisesta näköislehdestä klikkaamalla tästä
(Lehden hinta 5 €, voit maksaa sen turvallisesti verkkopankissa tai luottokortilla)