Puutarha-Sanomat: Peruna riittää uuteen satoon

Uusimmassa Puutarha-Sanomat -lehdessä (3/2013) todetaan useasta suusta, että ruokaperuna riittää uuteen satoon, vaikka viime kesän satotappiot pienensivät merkittävästi varastoon saadun perunan määrää.

Potwell Oy:n toimitusjohtaja Teppo Vetoniemi sanoo, että ruokaperunateollisuus ja perunankuorijat ovat tuoneet perunaa tarpeisiinsa, joten ruokaperunaa riittää kauppaan hyvin heinäkuulle saakka.

– Ne viljelijät, jotka ovat istuneet perunavarastojensa päällä ja odottaneet sen muuttuvan kullaksi, tulevat pettymään. Perunan hintakatto on jo löytynyt.

Jaana ja Lasse Hakala viljelevät perunaa 80 hehtaarin alalla, josta harsojen alla viljeltävää varhaisperunaa on 15–18 hehtaaria. Hakalat pakkaavat omien perunoittensa lisäksi sopimusviljelijöittensä perunaa, jota on enemmän kuin tilan omaa perunaa.

– Viime kesänä olisi ollut tulossa ennätyssato, mutta nostokoneet eivät enää syksyn märkyydessä kulkeneet ja 10–15 prosenttia perunoista jäi maahan, harmittelee Lasse Hakala Puutarha-Sanomain artikkelissa.

– Meillä perunaa kuitenkin riittää kesäkuulle, ja varhaisperunasato alkaa viikkoa ennen juhannusta. Normaalisti varastoitua perunaa on riittänyt elokuulle saakka. Töiden kannalta on hyvä, että vanha peruna on myyty, kun uusi sato alkaa.

Hakalan mukaan muillakin perunapakkaamoilla tuntuu olevan samanlainen tilanne; perunat riittävät kesäkuulle ja joillakin pakkaamoilla heinäkuulle.

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikeassa palkissa olevasta linkistä, tai ostaa digitaalisen näköispainoksen (5 €/lehti)

tästä linkistä