Tukkutori: Venäläisille viisumivapaus

Tammikuun lopulla ilmestyneessä Tukkutori-lehdessä (nro 1/2013) otettiin kantaa venäläisten matkailun edistämiseen.

– Venäläiset tekevät noin 3,5 miljoonaa matkaa Suomeen vuodessa huolimatta siitä, että heidän tulee käydä vitkas viisumin hankkimisprosessi läpi. Matkailun edistämiskeskus arvioi, että viisumivapaus tuplaisi venäläisten matkailijoiden määrän. Tämä lisäisi matkailutuloja miljardi euroa.

– Onko Suomella varaa hyljeksiä tuhannen miljoonan euron lisätuloja? Viisumikäytännön ylläpito pohjautuu yleiseen epäluuloon naapureitamme kohtaan ja rikollisuuden leviämisen vaikeuttamiseen, kirjoitti päätoimittaja Jouko Tikkanen.

Pääkirjoituksen mukaan venäläisten matkustajien taustat voidaan nykyään tarkistaa yhtälailla rajavalvonnassa passien ja suomalaisten viranomaisten tietorekisterin avulla.

– Sitä paitsi todellisilla rikollisilla on aikaa ja keinot saada viisumit, joten ne eivät anna lisähyötyä. Baltiasta rikollisen aineksen tulo on helppoa, kun maittemme välillä on Schengen-sopimus, jolloin rajavalvontaan ei panosteta. Venäjän rajalla säilyisi kontrolli jatkossakin.

– Kun Suomesta vientiteollisuus valuu muihin maihin, on valuuttatuloja saatava lisää matkailusta. Venäläisten ryntäys vuodenvaihteessa Suomeen loi valtavan piristysruiskeen muuten hiljaiseen tammikuun alkuun. Itä- ja Pohjois-Suomen hotellit, ravintolat, kylpylät ja laskettelukeskukset oli buukattu täyteen. Venäläisiä riitti myös Helsinkiin ja Stockmannilla tuntui yleisin kieli olevan venäjä.

– Viisumivapaus lisää luottamusta maittemme välillä. Se on oikeanlaista luottamusta eikä Neuvostoliiton aikoina ollutta ystävyyden, yhteistyön ja avunannon korostamista presidenttien tapaamisten loppukommunikeoissa. Nyt on aika ja mahdollisuus aitoon luottamukseen ja tasavertaiseen kanssakäymiseen, todettiin pääkirjoituksessa.

– Venäjällä osattaisiin arvostaa Suomen päätöstä viisumivapauden poistamisesta. Niinistöllä olisi hyviä viemisiä Putinille. Venäjän johto saisi lisää kansainvälistä arvostusta. Se toisi myös uudenlaista potkua vientiin, mihin on hyvät pohjat, kun Venäjä on nyt WTO:n jäsenmaa.

Tukkutori-lehdessä on mm. seuraavat mielenkiintoiset jutut:

• Ruokaa klubiveljien makuu, A’ la Carhu vastaa Suomalaisen Klubin ravintolatoiminnasta
• Varpukka kouluttaa mestareita, Varpu Suontaka-Lahtisen kukkakauppa Ikaalisissa
• Karppinen on kärppänä: Vilkasliikkeinen Aarne Karppinen (LaCotra) tuo Lapin pientuottajien herkkuja Helsingin ravintoloihin.
• Afrikan halparuusu musertaa kotimaisen tuotannon, kertoo Antti Pajunen Huiskula Oy:stä
• Rovaniemen Nili on Suomen maukkain mesta, Timo Kyllönen mestaroi maut esille
• Kimmon Vihanneksessa hyvä palvelu on kunnia-asia, toteaa Kimmo Kunnia.

Voit lukea Tukkutorin TÄSTÄ LINKISTÄ

tai tilata Tukkutorin TÄSTÄ LINKISTÄ.