Puutarhatutkimus käynnistyy

Tänä syksynä Tiken puutarhatutkimukseen voi vastata verkkopalvelussa totuttua myöhemmin, marraskuussa. Vastaamisesta on tehty entistä nopeampaa, kertoo aktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen.

Noin 4500 puutarhayritystä saa loka-marraskuun vaihteessa kirjeen, jossa on verkkopalvelussa vastaamiseen tarvittavat käyttäjätunnus ja salasana. Palvelussa yrityksen tiedot ovat osittain jo esitäytettyjä, esimerkiksi viljelypinta-alatiedot on saatu maataloushallinnon tukirekisteristä.

Puutarhatilastokysely muistuttaa ulkoasultaan ja toiminnaltaan sähköistä tukihakua. Samat toiminnot helpottavat ja nopeuttavat vastaamista. Nettikysely myös huomauttaa puutteellisista vastauksista ja estää selvästi virheellisen tiedon lähettämisen.

– Yrityksiin, jotka eivät vastaa kyselyyn verkossa marraskuun loppuun mennessä, otetaan yhteyttä puhelimitse joulu-tammikuussa, lupaa Jaakkonen.

Palautetta kuunnellaan

Tänä vuonna on keskitytty vähentämään turhaa kahlaamista vastaamisessa. Lisäksi koko kyselyn ajankohtaa on siirretty edellisvuotta myöhäisemmäksi. Vastaaminen verkossa on joustavaa, koska sen voi tehdä silloin, kun siihen on parhaiten aikaa.

Puutarhatilastoja on kerätty jo viisi vuotta sähköisesti. Jaakkosen mukaa vVerkkovastaajien määrä on kasvanut hillitysti, mutta tasaisesti.

– Viime vuonna jo 32 % puutarhayrittäjistä ilmoitti tietonsa verkossa.

Puutarhatilastot 2012 julkaistaan maaliskuussa 2013. Tilastotiedot ovat jokaisen saatavilla Matilda-tietopalvelussa osoitteessa www.maataloustilastot.fi, josta voi myös ladata ilmaiseksi uusimman julkaisun PDF-muodossa.