Jakojuuriviljelyllä sadonlisää

Puutarha-Sanomat lehden numerossa 9/2012 professori Risto Tahvonen kertoo kasvihuonetutkimuksista, joista yksi merkittävä tulos on kasvihuonevihannesten jakojuuriviljely.

– En ollut hyväksynyt sitä, että ravinnepitoisuutta ilmentävää johtolukua eli millisiemensiä muutetaan koko ajan.

– Koejärjestelyinä oli kasvualustan jakaminen kahteen osaan, josta toista puolta pidetään korkealla ravinnetasolla ja toisella puolella on matala ravinnetaso. Kasvi pystyy ”älykkäänä” ottamaan tarvitsemansa veden ja ravinteet edullisimmalla tavalla eri väkevyisistä liuoksista, kertoo Tahvonen.

Kekkilän kanssa yhteistyössä järjestetyissä kokeissa jakojuuriviljelty kurkku antoi kesäaikaan 20 % suuremman sadon kuin yhtenäisjuuriviljelty kurkku. Talviaikaan sadonlisäys on ollut 0–5 %.

Professori Tahvonen on jäänyt äskettäin eläkkeelle. Hänen ”testamentin” ensimmäinen osa , joka käsitteli avomaan puutarhatuotantoa, julkaistiin Puutarha-Sanomien numerossa 8/2012. ”Testamentin” toinen osa käsittelee kasvihuonetuotantoa, ja se on julkaistu Puutarha-Sanomien numerossa 9/2012.

Lue lisää professori Risto Tahvosen ”testamentista” Puutarha-Sanomat -lehdestä.

Voit tilata lehden 54 euron edulliseen kestotilaushintaan www.puutarha-sanomat.net -palvelun oikean palkin linkistä tai asiakaspalvelustamme puh. 010387 0880.

Voit myös lukea jutun digitaalisesta näköislehdestä; lehden hinta on 5 euroa.

Katso video tästä