Pitkäikäiset puutarhaviljelijät ovat nyt poissa

Puutarha-Sanomien numerossa 1/2010 kerrottiin kahdesta pitkäikäisestä puutarhaviljelijästä, Eemeli Väyrysestä ja Harri Lindströmistä. Nyt molemmat konkarit ovat poissa.

Presidenttiehdokas Paavo Väyrysen isä Eemeli Väyrynen oli puutarhaviljelijänä Keminmaalla. Hän sai patentoitua perunanistutuskoneen vielä satavuotiaana. Väyrynen kuoli viime elokuussa 101 vuoden iässä.

Hyvinkään Rantakulmassa vihanneksia viljellyt Harri Lindström eli pari viikkoa vaille 92-vuotiaaksi. Hänet siunattiin haudan lepoon 21. päivänä tammikuuta. Lindström myi joulukuusia jo ennen sotia ja kaalinviljely alkoi 1940-luvulla.

Harri ja Marjatta Lindström solmivat avioliiton vuonna 1948. He olivat tutustuneet jo Nurmijärven Suomiehen kansakoulussa. Paremmin he tutustuivat Suomiehen Sisun toiminnoissa, kun Harri oli puheenjohtajana ja Marjatta urheiluseuran emäntänä. Naimisissa he olivat siis yli 60 vuotta. Avioliitosta syntyi viisi lasta.

Harri Lindström ehti olla monessa kunnallisessa toiminnassa, seurakunnassa ja Osuuspankissa. Hän myi erittäin menestyksellisesti myös vakuutusyhtiö Pohjan – nykyisen Tapiolan – vakuutuksia.

Harrin poika Heikki Lindström kertoo, että urheiluseura Suomiehen Sisu – oma kyläseura –oli Harrille kaikki kaikessa ja hän toimikin kyläseuran puheenjohtajana.

– Seitsemän Veljeksen hiihtojen ja Impivaaran juoksujen huoltopäällikön tehtävät kuuluivat myös isän tehtäviin. Varsinkin suunnistus ja hiihto olivat lähellä sydäntä, muistelee Heikki.

– Kunnallisessa urheilutoiminnassa hän oli mukana maalaiskunnan urheilulautakunnan puheenjohtajana yli 30 vuotta ja sen jälkeen kaupungin liikuntalautakunnan jäsenenä. Muita harrastuksia oli mm. metsästys sekä vanhojen rintamakavereiden tapaaminen.

– Isän luonne oli erittäin avoin ja sosiaalinen ja hän vaali aina naapurisopua. Hän eli siis kuten hänen isä- Arttu oli opettanut, että jos tulee sanomisia, ne pitää unohtaa eikä niitä saa ruveta hautomaan. Pitää siis antaa anteeksi. Toinen asia, jonka hänen isänsä oli opettanut, oli ”Muista aina köyhän asiaa”. Nämä elämänohjeet hän istutti myös omiin lapsiinsa, muistelee Heikki.

Harri Lindströmin harjoittama puutarhaviljely jäi verenperinnöksi monelle hänen lapsistaan. Heikki tunnetaan HL-Vihanneksesta, Matti on kesäkukkien ja salaattien viljelijä kotitilan naapurissa ja Kaali-Kallena tunnettu poika viljelee kotitilalla kaaleja ja salaatteja sekä tilliä. Yksi pojista on kuorma-autoilija ja tytär on taksiautoilija.