Tukkutorissa vaaditaan kunnon ruokaa

Uuden Tukkutori-lehden (nro1/2011) pääkirjoituksessa vaaditaan kunnon ruokaa.
– Tukkutori-lehti on aina nostanut esiin ruoan hyvän laadun. Toiset lehdet nostavat esiin sen hinnan: ruoka on kuulemma Suomessa liian kallista. Tosiasiassa suomalaiset kotitaloudet käyttävät elintarvikkeisiin enää vain 10 prosenttia kokonaismenoista. Vuonna 1985 osuus oli 20 prosenttia ja 50 vuotta sitten 30 prosenttia, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

– Kuinka halvalla ruoka oikein pitää saada? Kauppaketjut pyrkivät tarjousrumbassaan lyömään aina tiskiin kilpailijoita halvemman hinnan. Tavarantoimittajat kilpailutetaan vereslihalle. Ne joutuvat panemaan elintarvikkeisiin ”puolet petäjäistä” eli fuskaamaan säilöntäaineilla ja aromivahvisteilla sekä lihavalmisteissa ruhon toisarvoisilla osilla.

Pääkirjoituksessa kysytään, onko kuluttaja todella tyhmä.
– Vaikka hänellä on varaa ostaa kunnon ruokaa, niin hän poimii tiskistä halpatuotteita. Suuri osa kuluttajista ostaa tietämättään sekundaa, joka kuitenkin on elintarvikesäännösten mukaan kelvollista. Tällainen ruoka on kuitenkin liian halpaa, sillä kotitaloudella on varaa heittää sitä vuosittain 50–65 kiloa roskiin.

Tukkutori-lehden mukaan vastareaktio on kuitenkin tulossa.
– Osa kuluttajista alkaa jo ymmärtää, että elämän yksi suurimmista nautinnoista on hyvä ruoka. Osa oivaltaa, että oman terveyden kannalta tulee syödä aitoa ruokaa eikä lisäaineilla paranneltua mössöä. Osa oivaltaa, että ympäristön kannalta on parasta ostaa lähellä tuotettua ruokaa juuri se määrä, joka maistuu eikä ruokaa tarvitse heittää roskiin.

Luomupekka : Ruoka on liian halpaa

Tukkutori-lehdessä paneudutaan useissa muissakin jutuissa ruoan laatuun.

• Ravintola NokanAri Ruohon mukaan lähiruoka-ajattelu syvenee. Nokka on ollut edelläkävijä lähiruoassa, ja sillä on luottotoimittajat.
• HerttaSeiskan kolumnissa ihmetellään mihin Sauli Niinistönotsarypyt ovat hävinneet ja kummastellaan saako Helsingistä lainkaan lanttusupikkaita

• Häämessuilla oli parikymmentä morsiuskimppua arvioitavana ja arvosteltavana. Tuomareiden arviot olivat päinvastaiset kuin yleisöäänestyksen tulokset. Haastattelussa Tiina Pulkkinen Kukkakauppa Steniuksesta, jossa sidotaan asiakkaiden mieleisiä kimppuja.
• PataKunkun kolumnissa esitetään ruuhkamaksuja mökkimatkailulle ja suositaan susia Sipoon korpeen.

• HEL YES! elävöitti kuolevaa Kyläsaarta. Teatterisuvun vesa Antto Melasniemen tapahtumaravintolalla hyvä suosio.
• Kasvisruoalla on pieni hiilijalanjälki. Turun kouluissa pidetään kasvispäiviä.
• Ässä-haastattelussa kaupan konkari Pekka Rusilakysyy, tarjotaanko halpaa vai aitoa ruokaa.
• Tamperelainen Hohto on sopivan särmikäs kukkakauppa. Haastattelussa floristi Linda Nieminen
• Helsingissä on ollut kaikkien aikojen lumisota, haastattelussa teknisen yksikön päällikkö Tommi Tapana.


Lue Tukkutori digitaalisenä näköispainoksena (hinta 5 €, voit esikatsella 3 ensimmäistä sivua ilmaiseksi)

Klikkaa tästä Tukkutori nro 1/2011