Kasvisten laadunvalvontarekisteriä puhdistetaan

Pohjois-Savon ELY-keskus päivittää kasvisten laadunvalvontarekisteriä.
– Toimijat, jotka pakkaavat, välittävät, myyvät muita kuin itse viljelemiään erityisvaatimusten alaisia tuotteita, ovat velvollisia kuulumaan viranomaisrekisteriin. Toimijan, joka pelkästään viljelee, pakkaa ja myy itse omat tuotteensa, ei siis tarvitse kuulua kasvisten laadunvalvontarekisteriin, tähdentää ylitarkastaja Juho Iivanainen.

Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä koskevat EU:n säädökset ovat muuttuneet 1.7.2009 alkaen.
– Muutosten yhteydessä otettiin käyttöön kaupan pitämisen yleisvaatimukset, joiden mukaan kaikkien tuoreena myytävien hedelmä ja vihannesalan tuotteiden on oltava kauppakuntoisia ja niiden alkuperämaa on aina ilmoitettava, muistuttaa Iivanainen.

Kymmenelle kaupallisesti merkittävimmälle tuotteelle vahvistettiin kaupan pitämisen erityisvaatimukset. Erityisvaatimusten alaisia hedelmiä ja vihanneksia saa myydä yhteisön alueella kun tuotteet on lajiteltu, luokiteltu ja merkitty vaatimusten mukaisesti. Näitä erityisvaatimustuotteita ovat: mansikka, omena, paprika, päärynä, salaatit (pois lukien ruukkusalaatit), tomaatti, kiivi, persikka ja nektariini, sitrushedelmät ja viinirypäleet.

– Toimijoilla, jotka käsittelevät erityisvaatimusten alaisia hedelmiä ja vihanneksia, on velvollisuus ilmoittaa kyselyssä kysytyt tiedot ja niissä mahdollisesti tapahtuvat muutokset.

– Rekisteritietoja käytetään ainoastaan valvonnan suunnitteluun eikä rekisteristä poistamisella ole vaikutusta toimijan oikeudelliseen asemaan, korostaa Iivanainen.