Ruokaperunavarastot ehtyvät – vienti vetää

Ruokaperunaa oli varastoissa lokakuun puolivälissä 200 miljoonaa kiloa eli 24 miljoonaa kiloa viimesyksyistä vähemmän. Tike (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) tilastoi nyt kolmatta kertaa maatilojen ruokaperunavarastoissa olevan perunan määrää.

Viimevuotista pienempiä ruokaperunavarastoja selittävät sekä viljelyalan lasku (-459 ha) että kuivasta kesästä johtunut satotason lasku 31 tonnista 28 tonniin hehtaarilta.

Myös alkusyksyn vienti on ollut edellisvuotista voimakkaampaa. Puutarha-Sanomat -lehden (nro 9/2010) mukaan perunaa oli viety vilkkaasti Venäjälle: lokakuun puolivälissä vientiin oli kirjoitettu jo 9 miljoonan kilon määrästä vientitarkastustodistuksia.

Pohjanmaa on ruoka- ja ruokateollisuusperunan valta-aluetta ja kyselyn tuotantoalasta 66 prosenttia oli näiden kolmen Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella. Vahvan perunakunnan Himangan yhdistyminen vuoden alussa Kalajokeen ja siirtyminen Pohjanmaalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen näkyi myös tilastossa. Entisen Himangan alueella on noin 700 hehtaaria ruoka- ja 60 hehtaaria ruokateollisuusperunaa, jonka ansioista Pohjois-Pohjanmaan asema toiseksi tärkeimpänä alueena vahvistui selvästi. Kuitenkin Pohjanmaa oli selvästi tärkein perunan tuotantoalue.

Ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelevät tilat ja niiden tuotantoalat saatiin maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmästä. Ruokaperunan varastokysely suunnattiin lokakuun puolivälissä tiloille, joilla ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljeltiin yli 2 hehtaarin alalla. Sen mukaan ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljeli tänä vuonna 940 tilaa viljelyalan ollessa 13 874 hehtaaria. Ahvenanmaan jätettiin kyselyn ulkopuolelle, sillä siellä perunantuotanto painottuu ruokateollisuusperunan tuotantoon (mm. ranskanperuna).

Ruokaperunan varastokysely tehtiin otantana 400 tilalle satotutkimuksen yhteydessä. Vastausprosentti oli 83 ja kattoi noin 80 prosenttia kyselyyn kuuluvasta alasta.

Lue artikkeli ”Venäjä nielee perunaa” Puutarha-Sanomien numerosta 9/2010 Klikkaa esikatseluun ja siirry kolmannelle sivulle, voit lukea jutun ilmaiseksi.

Lue myös perunaan painottuva Puutarha-Sanomat -lehden numero 8/2010 digitaalisena näköispainoksena. Lehden hinta on 5 € verkkopankkimaksulla tai luottokortilla.