Tuula Niemisen kärhöpuutarha Laukaalla

Uudessa Oma PIHA -lehdessä (numero 5/2010) esitellään Tuula Niemisen piha. Se valittiin Keski-Suomen voittajaksi viime vuoden Paras Piha -kilpailussa. Tuula on luonut omakotitalonsa pihaan monipuolisen ja sopusointuisen kasvikokoelman. Piha on kolmessa tasossa. Ylätasolla ovat omenapuut, keskellä vesiaihe ja alimpana perennaryhmät, marjapensaat ja mietiskelypenkki.

Tuula kertoo Oma PIHA -lehdessä pitävänsä klematiksista.– Ne vaativat eniten hoitoa ja ne ovat oikukkaita. Olen ollut ostavinani 60 eri lajiketta, mutta jostakin kumman syystä minulla on esimerkiksi kuusi ’President’ -kärhöä. Luulin ostaneeni ’Gypsy Queenin’, mutta se osoittautuikin ’Presidentiksi’.

– Harrastaja saattaa joutua maksamaan paljonkin lajikkeesta, joka on harvinainen, mutta sitten lajike onkin väärä, puuskahtaa Tuula.

– Yhden pienikukkaisen kärhön olen itse nimennyt ’Little Bas’ -lajikkeeksi. ’Multi Blue’ on kiva, sillä kun sen terälehdet ovat tippuneet, jää karvainen pallo esille. Tarhakellokärhö ’Aljonushka’ on ensimmäisenä vuonna aika matala, mutta seuraavana vuonna jo korkea.

Tuula on itse tehnyt kärhöille kiipeämistelineitä.
– Minusta ei ole kiva, jos rakenteet ovat tärkeämpiä kuin kasvit. Ruosteinen rauta uppoaa puutarhaan eikä sitä näe sieltä ollenkaan. En tykkää pienistä koriste-esineistä. Oikea käyttöesine on sinänsä kaunis ja kukkaruukut saattavat olla hyvinkin kauniita.

Lue lisää Tuula Niemisen pihasta Oma PIHA -lehdestä. Voit tilata lehden asiakaspalvelustamme (puh. 010 387 0880, ark. klo 9-15) tai www.omapiha.info -palvelun oikeassa palkissa olevasta linkistä tai ostaa Lehtipisteestä. Voit ostaa lehden myös digitaalisena näköispainoksena alla olevasta linkistä. Huom. kestotilaajat voivat lukea digitaalisia lehtiä ilmaiseksi.

LUE Oma PIHA nro 5/2010 tästä

Katso video tästä