Perunaseppä ja Siemenperunakeskus yhteistyöhön

Pitkänlinjan perunatoimijat, Suomen siemenperunakeskus Oy ja Perunaseppä Oytiivistävät ensi satokaudesta lähtien yhteistyötään. Perunaseppä tulee markkinoimaan ja SPK tuottamaan siemenperunaa.

Perunaseppä Oy ottaa vastuulleen ¤Rosamundan¤, ¤Matildan¤, ¤Idolen¤, ¤Ariellen¤, ¤Fontanen¤ ja¤Dittan¤ markkinoinnin ja myynnin Suomessa. Suurin osa siemenmateriaalista säilyySiemenperunakeskuksen tuotannossa. Aiemmin lajikkeita on Suomessa edustanut Kesko.

Muutoksen taustalla on Perunasepän hollantilaisen päämiehen, Agricon, toimintatavanmuutos Skandinavian maissa. Se on perunan suurin lajikejalostaja Euroopassa ja hakeeentistä aktiivisempaa roolia myös Pohjoismaissa.

– Kilpailu on kovaa, niinpä uusia toimintatapoja on haettava kaiken aikaa.Suomalaiset viljelijät arvostavat paikallista osaamista ja kotimaista alkuperää.Yhteistyön tärkein tavoite on laadukas ja kustannustehokas kotimainensiemenperunaketju, SPK:n toimitusjohtaja Lauri Juola sanoo.Tätä nykyä Siemenperunakeskus tuottaa lähes 40 lajiketta – ruokaperunoistatärkkelysperunoihin ja varhaisperunoista talviperunoihin.

Osaaminen korostuu

– Maailma on perunalajikkeita pullollaan. Parhaiten menestyvät ne, jotka osataan jahallitaan koko tuotantoketjussa pellolta kuluttajalle, Perunaseppä Oy:ntoimitusjohtaja Asko Seppänen sanoo.

Nopeatempoisuus tuntuu yhä enemmän myös peruna-alalla: lajikkeiden kirjo lisääntyyja elinkaari lyhenee. Toimijoiden on saatava uudet lajikkeet entistä nopeamminmarkkinoille. Jokainen uusi lajike vaatii paljon paneutumista ja tietoa, ettäasiakas pääsee alkuun. Perunasepän ja SPK:n yhteistyön ansiosta asiakas voi jatkossavertailla eri lajikkeita entistä helpommin samoilla koeviljely- ja näytekentillä.

– Uusi yhteistyö merkitsee myös logistiikkaetua, kun tilauslomakkeet kohtaavatSPK:lla ja tavara lähtee samasta pisteestä. Moni viljelijä on jatkossa sekä meidänettä Perunasepän asiakas, Lauri Juola lisää.

Samaan aikaan ilmasto muuttuu, kasvukausi pitenee ja kasvitaudit lisääntyvät. Tämäedellyttää vahvaa siemenperunaketjun alkupään osaamista.

– Yhteistyö on koko ketjun etu, Asko Seppänen ja Lauri Juola uskovat.