Ruokohelpi on lupaava energiakasvi

Puutarha-Sanomat –lehden numerossa 5/2010 käsitellään hallituksen sopimaa energiapakettia. Se sisältää velvoitteen lisätä uusiutuvan energian käyttöä 38 terawattituntia. Lehdessä kerrotaan äänekoskelaisen Taisto Poikosen kokemuksista ruokohelpin (Phalaris arundinacea L.) viljelystä.

Poikonen viljelee ruokohelpeä 16 hehtaarin sopimusalalla Vapolle. Hän sai noin 22 pyöröpaalia hehtaarilta ja paali painoi runsaat 200 kiloa korjuukosteuden ollessa 12 prosenttia. Yhden paalin lämpöarvo vastaa sataa litraa polttoöljyä.

Taisto Poikonen on perustanut viljelyn 2006. Ruokohelpi on pitkäikäinen ja vähätöinen kasvi.

– Sain narrattua muussa ammatissa työskentelevän pojan jatkamaan viljelyä, kun ruokohelpi on niin vähätöinen, toteaa Taisto tyytyväisenä, joka tituleeraa itseään Taipaleenjoella syntyneeksi vanhaisännäksi.

Videolla näkyvä ruokohelven karhelle ajo paalausta ennen ei ole kuulunut Poikosen tavanomaiseen korjuutyöhön. Ruokohelpi ajetaan karhelle nyt, koska MTT:n tutkija Timo Lötjönen ja VTT:n tutkimusinsinööri Ismo Tiihonen toteuttavat pellolla ruokohelven viljely- ja korjuutekniikkaan liittyviä tutkimuksia. Karhelle ajolla voidaan tarkentaa sadon talteenottoa jopa 30 prosenttia.

Tilaa Puutarha-Sanomat asiakaspalvelustamme 010-387 0880 (arkisin 9–15) tai oikeassa palkissa olevasta linkistä. Voit ostaa lehden myös digitaalisena näköispainoksena 5 euron verkkomaksulla alla olevasta linkistä.

Osta Puutarha-Sanomien näköispainos tästä!

Katso video tästä